Het gaat tegen de wetenschappelijke theorieën in, maar hondenhersenen worden steeds groter. Wetenschappers zoeken nu naar een verklaring.

Hondenhersens
Foto: publiek domein

Hongaarse en Zweedse onderzoekers analyseerden CT-scans van ruim 850 honden van 159 verschillende rassen en vergeleken die met scans van 48 wolven. De hersenen van wolven zijn van nature zo’n 20 procent groter dan hondenhersenen en dat is nog steeds zo. Het verschil wordt overigens wel kleiner.

Tamme dieren

De theorie was altijd dat als een dier getemd wordt, het brein kleiner wordt. Dat komt omdat tamme dieren zich minder druk hoeven maken over bijvoorbeeld het zoeken van een partner of voedsel en ze minder gevaar lopen dan in het wild. Door evolutie ontwikkelden de onderdelen die daarmee te maken hebben zich minder sterk, waardoor de algehele grootte van de hersenen afnam. Dit proces geldt ook voor andere dieren, zoals katten, konijnen en varkens. Maar het verschil tussen de hersenen van moderne rassen en wolven wordt dus steeds kleiner.

Zoogdieren met grote hersenen sterven sneller uit

Genetische afstand

Minstens 15.000 jaar geleden werden honden gedomesticeerd uit een nu uitgestorven lijn van de grijze wolf. Nu zijn er meer dan 400 hondenrassen. Hoe genetisch verder verwijderd het ras van de wolf is, hoe groter de relatieve hersengrootte is. Enikó Kubinyi, een onderzoeker ethologie aan het Hongaarse ELTE Institute of Biology, zegt:

 

“De resultaten tonen aan dat het fokken van moderne hondenrassen gepaard is gegaan met een toename van de hersengrootte in vergelijking met oude rassen.”

De functie van de hond – hoeden, waken – maakt niet uit voor de hersengrootte. Ook schedelvorm, levensduur en de grootte van nestjes hebben geen verband met de grootte.

Efficiënt gevormde hersenen maken vogels intelligent

Verklaring?

Een mogelijke verklaring voor het groeien van de hersenen is dat juist andere delen van de hersenen belangrijker zijn geworden. Dat zijn dan onderdelen die zich richten op de sociale omgang van de mens en het opvolgen van bevelen. Dit idee werd overigens weer ontkracht door de onderzoekers, die hun werk in het wetenschappelijke tijdschrift Evolution publiceerden. Nu zoeken de wetenschappers een verklaring in de algehele verandering van de samenleving. Een onderzoeker die meewerkte aan het onderzoek zegt:

“De verstedelijking en toename van regels treft alle rassen.”

De leefomgeving is nu complexer, waardoor de hersenen mogelijk groter zijn geworden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma