In juni is het Chipmaand! De campagne wordt georganiseerd door het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) onder de slogan ‘Maak van je dier geen asielzoeker’, chip je dier!

hond
Foto: Mirjam Roenhorst

Het LICG  adviseert huiseigenaren om nog vóór de zomervakantie hun huisdier te laten chippen. Het blijkt namelijk dat juist in de zomervakantie huisdiereigenaren hun huisdier het meest als vermist opgeven. De hond mee op vakantie verdwaalt eerder of de kat die thuisblijft loopt weg omdat hij de oppas niet goed kent. Om het belang van registeren en chippen extra te benadrukken ondersteunen vele dierenartsen en asielen de campagne met speciale chipacties.

Op de website chipjedier.nl kan men opzoeken waar welke acties gehouden worden. Hier staat ook een link naar websites van alle databanken om te zoeken naar het chipnummer en de bijbehorende registratie, om te controleren of je dier nog juist geregistreerd staat.  Hoe meer honden en katten bezitters hun dier laten chippen én registeren, hoe meer dieren in de vakantieperiode terug gevonden en herenigd kunnen worden met hun baas.

Het LICG wijst er op dat het belangrijk is dat huisdiereigenaren er voor zorgen dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. “Identificeren, registreren en controleren” is dan ook het advies. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend. En adreswijzigingen moeten  doorgegeven worden.

Op www.chipnummer.nl kunt u controleren of het chipnummer van uw huisdier en de bijbehorende registratie nog kloppen. Het LICG adviseert mensen om dit vóór de vakantie nog even te checken.

Bron ©PiepVandaag.nl Mirjam Roenhorst