De twee eigenaren van Circus Liebel in de Verenigde Staten, Hugo en Franciszka Liebel, worden vervolgd wegens dierenmishandeling. Zij hebben hun circusolifant Nosey zo slecht behandeld en verwaarloosd, dat haar eigenaren zijn gearresteerd.

circusolifant Nosey
In steeds meer landen geldt een verbod op wilde dieren in het circus | Foto: Alex Krasavtsev/flickr

In november besloot de rechtbank in Lawrence Country, Alabama dat olifant Nosey in beslag zou worden genomen, na meer dan 30 jaar mensen te hebben vermaakt in Circus Liebel. De familie Liebel liet Nosey optreden en bezoekers konden olifantenritjes maken, niet wetende hoe slecht het dier werd behandeld door zijn eigenaren.

Nosey is een 35-jarige Afrikaanse olifant, die uit het wild werd gevangen toen ze slechts 1 jaar oud was. Haar moeder en haar kudde waren allemaal gedood. Vanaf het moment dat ze arriveerde in de V.S. heeft ze in The Liebel Family Circus in Florida moeten optreden.

Pijn
Nosey heeft artritis en heeft constante pijn. Desondanks werd ze door Liebel gedwongen op te treden en rondjes te lopen met mensen op haar rug. Zelfs toen ze amper kon lopen.
Nosey lijdt ook aan verschillende huid- en voetproblemen. Haar transport bestaan uit een kleine trailer, die totaal niet geschikt is voor het vervoeren van een olifant. Ze draagt boeien om haar poten, waardoor ze zich moeilijk kan voortbewegen.

Overtredingen
Liebel heeft de afgelopen jaren meer dan 200 waarschuwingen gekregen van de USDA (het Amerikaanse Ministerie van Landbouw) en heeft de Animal Welfare Act (AWA) 33 keer overtreden. Toch kon hij maar doorgaan met zijn dieronvriendelijke praktijken.
Eerder dit jaar werd Nosey door de Dierenpolitie in beslag genomen, toen het voertuig, dat Nosey’s trailer trok, met pech langs de weg stond. Gezien het feit dat Hugo en Franciszka Liebel, ondanks de vele waarschuwingen, steeds weer dezelfde regels overtreden, zijn de twee nu gearresteerd en worden ze vervolgd. Welke straf ze boven het hoofd hangt in nog niet bekend.

Beter leven
Nosey gaat een mooiere toekomst tegemoet. Zij mag de rest van haar leven slijten in The Elephant Sanctuary of Tennessee, waar ze met liefde zal worden verzorgd en weer helemaal olifant mag zijn.

Bron: World Animal News ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor