De Aziatische cheeta is bijna uitgestorven, zo waarschuwen wetenschappers. Er zijn nog maar 50 exemplaren van dit prachtige dier over in het wild. Ondanks de kritieke situatie, waarin deze diersoort zich bevindt, heeft de Verenigde Naties subsidies, om deze diersoort te beschermen, stopgezet.

Aziatische cheeta
Foto: Wikimedia Commons

De Aziatische cheeta (Acinonyx jubatus venaticus) is een ondersoort van het jachtluipaard en is iets kleiner en lichter dan zijn Afrikaanse neef. Alle nog 50 levende dieren leven in Iran. Zonder bescherming zal deze diersoort het niet overleven, zo waarschuwen natuurbeschermers.

Iraanse natuurbeschermer Jamshid Parchizadeh verklaart:

“Het gebrek aan fondsen betekent de ondergang van de Aziatische cheeta, ben ik bang. Iran is de Perzische leeuw en de Kaspische tijger al verloren. Nu zullen we de Aziatische cheeta ook zien uitsterven.”

Jacht en habitatverlies
Cheetas zijn de snelste dieren ter wereld. De Aziatische cheeta kwam oorspronkelijk over het gehele continent voor, maar werd in India uitgeroeid, doordat ze werden bejaagd als sport. In de 19e en 20e eeuw raakten de dieren habitat kwijt door de landbouw. Uiteindelijk is de Aziatische cheeta in alle Aziatische landen uitgestorven, behalve op een paar plaatsen in Iran.

Bioloog Sam Williams van de Universiteit van Venda in Zuid-Afrika verklaart:

“Er zijn allerlei verschillende bedreigingen voor de Aziatische cheeta. Ze worden bijvoorbeeld bejaagd en gedood door lokale herders van schapen en geiten, omdat cheetas af en toe een van hun dieren doden en eten.”

In sommige gevallen bejagen boeren de cheetas met honden. Ook worden er vallen gebruikt. De cheetas komen ook voor in gebieden met snelwegen, waar ze soms worden aangereden. Tientallen cheetas verloren zo het leven, ondanks de waarschuwingsborden langs de kant van de weg. Doordat er mogelijk nieuwe mijnen gaan komen, wordt het leefgebied van de Aziatische cheeta nog verder beperkt.

Bewustwording
De afgelopen jaren werd er het een en ander gedaan om aandacht te vragen voor de Aziatische cheeta. Zo kondigde het Iraanse voetbalteam in 2014 aan dat hun tenu voor het WK en de Asian Cup beprint zou worden met afbeeldingen van de Aziatische cheeta. Verder werd er een crowdfundingcampagne opgezet en werd 31 augustus uitgeroepen tot Nationale Cheetadag.

Ondanks deze inzet gaat het slecht met de Aziatische cheeta en blijft de populatie krimpen. Er waren 3 beschermde gebieden waar de cheeta leefde, echter komen de cheetas in het westen al helemaal niet meer voor en in het zuiden te dun verspreid om elkaar te ontmoeten en voort te planten. Alleen in het noorden zijn er tekenen dat er genoeg cheetas leven om een populatie te onderhouden.

Geld
Het blijkt moeilijk te zijn om gebieden waar de Aziatische cheeta leeft te beschermen. Iran heeft sinds 1980 economische sancties opgelegd gekregen en internationale organisaties ondervinden moeilijkheden om geld over te maken naar Iran. Dit geld is nodig om de diersoort te kunnen beschermen. Daarbij komt dat de Iraanse regering bezuinigingen heeft doorgevoerd in het budget van de afdeling natuurbescherming, die verantwoordelijk is voor de bescherming van de bedreigde diersoorten in Iran. Nu ook de United Nations Development Programme (UNDP) haar subsidie wegens bezuinigingen heeft ingetrokken, ziet het er slecht uit voor de Aziatische cheeta.

Williams en Parchizadeh hebben deze maand een brief geschreven naar het wetenschappelijke tijdschrift Nature, waarin ze waarschuwen dat zonder de steun van de UNDP de Aziatische cheeta gedoemd is uit te sterven.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor