Beddenfabrikant Auping misleidt  de consument met valse claims over dierenwelzijn volgens Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Auping misleidt
Foto: video still Animal Rights

Animal Rights directeur Robert Molenaar:

“Auping stelt dat al hun dons 100% verantwoord is. Maar het dons is afkomstig van eenden die gefokt worden op snelle groei en gewicht, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen de eenden hun natuurlijke gedrag niet uiten, omdat ze opgesloten zitten in dichte schuren en niet beschikken over zwemwater.”

De claim van Auping is gebaseerd op de criteria van het keurmerk Responsible Down Standard (RDS). Volgens Animal Rights legt RDS de lat erg laag en kan de claim 100% verantwoord dons helemaal niet gegarandeerd worden. Molenaar:

“Wanneer een eendenfokker eenmaal een certificaat heeft dan mag een overtreding wel 60 dagen duren, voordat er een schorsing plaatsvindt. Bovendien worden 95% van alle RDS controles van te voren aangekondigd.”

Animal Rights heeft dit jaar undercoverbeelden naar buiten gebracht waarbij misstanden en structureel dierenleed op Nederlandse eendenfokkerijen werd aangetoond. Op de beelden is te zien hoe zieke en verzwakte eenden aan hun lot worden overgelaten, met een lange lijdensweg tot gevolg. Auping verkoopt het dons van deze eenden in onder meer dekbedden.

Molenaar:

“We hebben Auping op de hoogte gebracht van onze undercoverbeelden, maar het bedrijf heeft niet gereageerd. Helaas blijft Auping de consument misleiden met valse claims over dierenwelzijn. We stappen nu naar de Reclame Code Commissie, want verantwoord dons is een illusie.”

De klacht kan je hier lezen.

De undercoverbeelden:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Persbericht Animal Rights