Om stroperij van zo’n duizend neushoorns tegen te gaan gaat men in Kenia de dieren voorzien van microchips. Deze chips worden in de hoorns van de dieren aangebracht waarna ze overal gevolgd kunnen worden.

Microchips
Microchip | Foto: Poil 01:10 [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Door de technologie kunnen stropers makkelijk worden opgespoord zo hopen de Keniaanse autoriteiten. Helaas levert ivoor in het illegale circuit nog steeds veel geld op vooral omdat in Aziatische landen gedacht wordt dat het ivoor een geneeskrachtige werking zou hebben. Onder een deel van de elite in Vietnam is de hoorn populair als zogenaamd medicijn tegen kanker,  zo stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Chips en scanners
De chips met bijbehorende scanners zijn geleverd door het WNF:

“Stropers doden de neushoorns om hun hoorn. Dat is niet alleen illegaal, maar ook onnodig: een neushoorn kan goed verder leven zonder zijn hoorn. Die groeit vanzelf weer aan.”

In Kenia probeert men op verschillende manieren de met uitsterven bedreigde neushoorns te beschermen. Zo worden bijvoorbeeld een aantal Raspberry Pi-minicomputers getest die de neushoorns voortdurend in de gaten houden.

Meer over het project met de minicomputer Raspberry Pi.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl