De wateren op aarde zijn de thuisbasis van enkele zeer vreemde waterdieren, van grappig uitziende vissen tot wezens die zich gek gedragen. Meestal is er een goede reden voor vreemd gedrag in de dierenwereld, hier zijn 10 voorbeelden.

1. Blauwe mandarijnpitvis

zeedieren
Foto: © Luc Viatour via Wikimedia Commons

De schubbenloze blauwe mandarijnpitvis sijpelt een giftig slijm over zijn huid om zichzelf te beschermen. De felle kleuren schrikken roofdieren ook af. Ze leven in kleine groepjes dichtbij de zeebodem tussen het koraal.

2. Langvinvleermuisvis

zeedieren
Foto: © Alexander Vasenin via Wikimedia Commons

De volgende keer dat je een drijvend blad ziet in de Indo-Pacific, kijk dan nog eens. Langvinvleermuisvissen staan er namelijk om bekend zich voor te doen als drijvend blad om hun omgeving na te bootsen.

Deze vissen bewonen zeegras en drijvende zeewierbedden.

3. Wiervis

zeedieren
Foto: silverseahorse via Compfight cc

De wiervis is een straalvinnige vissensoort uit de familie van zeenaalden en zeepaardjes. Ze lijken op het zeewier waarin ze leven. Aangezien deze kleine wezens meedrijven met de stroom, beschermt camouflage hen tegen roofdieren.

4. Vampierinktvis

zeedieren
Tekening: Carl Chun 1911 via Wikimedia Commons

De vampierinktvis heeft zijn grote, uitpuilende ogen nodig, omdat hij in de diepten van de oceaan woont. Deze inktvis kan zichzelf binnenste buiten keren, en krijgt daardoor een Dracula-achtige cape die hij kan gebruiken als schild. Dit griezelige dier verandert ook van kleur en geeft licht in de diepzee.

5. Sidderaal

zeedieren
Foto: opencage via Wikimedia Commons

Rijen gestapelde elektrische cellen langs zijn lichaam stellen deze vis in staat zijn prooi te immobiliseren of te doden. Maar hij gebruikt zijn elektrische lading ook om zich te verdedigen, te communiceren en te navigeren. Sidderalen kunnen  tot bijna 8 meter lang groeien, en hoe langer het lichaam van de sidderaal is, hoe meer elektrische lading het kan uitstoten.

6. Reuzenmanta

zeedieren
Foto: The Sprain via Compfight cc

Manta’s draaien zich vaak om terwijl ze eten, en springen soms zelfs rechtstreeks uit het water. Het draaien wordt toegeschreven aan de spijsvertering, en het gespring fungeert hoogstwaarschijnlijk als paargedrag.

7. Gewone koraalduivel

zeedieren
Foto: © 22Kartika via Wikimedia Commons

Er is een reden dat de koraalduivel er niet vriendelijk uitziet. De lange vinnen van de koraalduivel zijn giftig, en een steek van zijn angel is een van de ergste van alle vissen.

8. Blobvis

zeedieren
Foto: sydney.more via Compfight cc

De blobvis, misschien wel de vreemdste van het stel, heeft veel voordelen in zijn habitat. Deze vreemde vis heeft zich aangepast aan het leven in de diepzee, met een sponsachtig uiterlijk dat gemakkelijker drijft in de diepte.

9. Franjehaai

zeedieren
Foto: © Citron / CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons

Deze haai wordt zelden aangetroffen en wordt beschouwd als een ‘levend fossiel’. Hij ziet er oud uit en wordt vaak verward met paling. De vreemde vorm van zijn lichaam helpt hem om als een slang op zijn prooi toe te slaan. Zijn enorme bek met dunne, scherpe tanden laat de haai met gemak zijn voedsel vangen.

10. Schuttersvis

zeedieren
Foto: xinmincat via Compfight cc

Hoewel het eruit ziet alsof ze rondspetteren van plezier, zijn schuttersvissen eigenlijk ervaren jagers. Ze vormen een buis met hun tong en schieten daar water doorheen naar de oppervlakte om insecten te vangen.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp