Bij het stadje Plimmerton in Nieuw-Zeeland werd afgelopen weekend een baby-orka aangetroffen. Er is een zoektocht gestart om de moeder te vinden, aangezien het kalf nog niet is gespeend en niet zelfstandig terug de oceaan in kan.

baby-orka
Zonder moeder kan Toa nog niet overleven | Foto (illustratief): publiek domein

Het kalfje dat Toa is genoemd – Maori voor ‘krijger’ – werd zondag door twee tieners tussen de rotsen gevonden. Het is een mannetje van 2,5 meter lang dat ongeveer 4 maanden tot een half jaar oud is. De baby-orka is voorlopig ondergebracht in een geïmproviseerd verblijf bij een jachthaven. Om de vier uur wordt hij gevoerd door een buis en proberen de vrijwilligers te voorkomen dat hij opnieuw strandt. Ian Angus, Marine Species Manager bij het Department of Conservation (DOC):

“We slagen erin hem te hydrateren en langzaam te voederen, dus dat zijn goede signalen.”

aangespoelde orka-baby Toa
Toa | Foto: screenshot video Katerina Studio’s/YouTube origineel beeld van Pete Garnett/Cetal Fauna/Facebook

Het zou op dit punt onverstandig zijn om Toa terug in zee te plaatsen. Angus:

“We moeten ervoor zorgen dat we het kalf terug bij zijn moeder krijgen, want hij heeft hulp nodig.”

Daarom is het belangrijk dat de groep van de baby-orka wordt gevonden. Ingrid Visser, oprichter van de Orca Research Trust:

“Orka’s leggen tussen de 100 en 150 kilometer per dag af, maar gaan niet in een rechte lijn. Ze zouden om kunnen keren en hier morgen terug zijn.”

vin orka
Foto: publiek domein

Visser heeft goede hoop dat Toa’s familie nog gevonden zal worden. Reddingteams zijn ingezet om naar zijn groep te zoeken langs de kust en op zee, waarbij boten en helikopters worden gebruikt. Daarnaast worden inwoners in de omgeving opgeroepen om het te melden wanneer zij orka’s zien. Orka’s zijn namelijk een bedreigde diersoort in Nieuw-Zeeland. Er zijn momenteel zo’n 150 tot 200 dieren over.
.

Rehabiliteren baby-orka grote uitdaging

Een aantal jaar geleden schreven wij over de reddingsactie van baby-orka Bob in de haven van Tauranga in Nieuw-Zeeland, waar Ingrid Visser ook bij betrokken was. Helaas is het toen niet gelukt om het kalf te redden. Met name het rehabiliteren van zo’n jonge orka vormt een grote uitdaging. De reddingsactie van Toa verkeert nu eveneens in een delicaat stadium. Door storm op zee ligt de zoektocht nu voor een tweede dag stil. Ook moest de baby-orka verplaatst worden. Autoriteiten hebben aangegeven dat er wellicht ‘harde keuzes’ gemaakt moeten worden over het kalf. Desondanks houdt Ian Angus moed:

“Hij heeft een behoorlijk stressvolle ervaring achter de rug, maar zijn gezondheid ziet er op dit moment goed uit.”

Inmiddels is een aantal orkawaarnemingen doorgegeven, maar helaas leidde geen ervan tot het vinden van Toa’s groep. Onder de omstandigheden gaat het goed met het kalf. Artsen hebben aangegeven dat zijn situatie voor nu stabiel is.

Bronnen:

Baby-orka Bob overleden ondanks reddingspoging

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap