Baby-orka Bob, een jonge walvis die sinds half juli in de haven van Tauranga in Nieuw-Zeeland moederziel alleen rondzwom, is overleden. Orka-experts, waaronder dr. Ingrid Visser en Jeff Foster, deden hun uiterste best om het dier te redden, maar hun goede zorgen mochten helaas niet baten. Bob overleed niet alleen; hoewel zijn familie ver weg was, werd hij omringd door mensen die hem lief hadden.

baby-orka
Baby-orka Bob was zijn familie kwijtgeraakt | Foto: Orca Research Trust

Op 6 augustus blies Bob zijn laatste adem uit. Een emotioneel moment voor de mensen die zo hun best hadden gedaan hem te redden. Uit het bericht op de website van Orca Research Trust blijkt dat het overlijden van de jonge orka hard is aangekomen.

“Na een kort gevecht om te blijven leven, overleed het kleine orkakalf dat verschillende namen had gekregen, waaronder Bob, Tama, Ongare en Tiger, in onze armen om 4.15 u op 6 augustus 2016. Terwijl zijn hart langzamer ging kloppen en zijn ademhaling zwakker werd, werd hij door ons getroost en gesteund. Het team dat hem verzorgde is zeer bedroefd over dit verlies.”

Na een Maori-ceremonie werd hij op een eiland begraven dat uitkijkt over de oceaan, waar regelmatig orka’s voorbij komen.

Familie kwijt

Midden juli raakte Bob zijn familie kwijt en zwom hij rond in de haven van Tauranga. Er werden pogingen ondernomen om zijn familie te vinden, zodat het jonge dier herenigd kon worden met zijn moeder, maar dit is helaas niet gelukt. De leeftijd van het kalf werd geschat op een half jaar tot een jaar. Omdat hij nog moedermelk nodig heeft, was hij uitgedroogd en uitgehongerd en sprak hij zijn blubberreserves aan om te overleven. Begin vorige week ging zijn gezondheid achteruit en werd hij vervoerd van de haven naar een zwembad aan de kust, zodat hij gevoed kon worden met elektrolyten en water. Even leek het erop dat de inspanningen effect hadden en kreeg het reddingsteam hoop. Dr. Ingrid Visser:

“Het is duidelijk dat het een vechtertje is, om het zo lang overleefd te hebben zonder hulp. We hopen dat we hem snel weer uit kunnen zetten in het wild.”

De voeding en medische behandeling leken aan te slaan:

“Hij is zo alert op dit moment, hij zwemt actief rond en de rimpels in zijn huid zijn grotendeels weg. Hij is er een stuk beter aan toe, dat is een opluchting. Ik voel me een trotse moeder.”

Hulp mocht niet baten

Toch weigerde Bob daarna te eten, ondanks dat hij smakelijke vissmoothies kreeg voorgeschoteld, en kwam hij alsnog te overlijden. De laatste reddingsoperatie was volgens Ingrid Visser 11 jaar geleden en het jong dat men toen had gered heeft onlangs zelf een baby gekregen. Daarom hoopte men dat het ook zou lukken Bob te redden en op een later moment te herenigen met zijn familie. Minister van milieu Maggie Barry:

“Het redden en uitzetten van een orka zo jong als deze zou een primeur zijn geweest, maar de kans op succes was van begin af aan klein.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.