Met de verkiezingen in het vooruitzicht zijn Bosnische zwerfhonden de dupe van een politiek steekspel. Vele zwerfhonden, ook gecastreerde en gesteriliseerde dieren, worden in Sarajevo van straat geplukt en gedood. De gezonde en stabiele zwerfhondenpopulatie werd in toom gehouden door Dogs Trust, maar jarenlange inspanningen worden nu op wrede wijze tenietgedaan. Suze Steenbergen van Stichting Dierenopvang Bosnië weet als geen ander wat de vreselijke gevolgen zijn van de huidige ruimingsacties en roept iedereen op te protesteren tegen de hel in Sarajevo via de petitie.

Sarajevo
Zwerfhonden in Sarajevo worden op gruwelijke wijze gedood | Foto: Suze Steenbergen, Stichting Dierenopvang Bosnië

Stabiele hondenpopulatie en productieve samenwerking
Al jaren werkt Dogs Trust in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina, aan een stabiele hondenpopulatie. Al die tijd in overleg met de overheid, en in samenwerking met lokale instanties. Ze hebben vele miljoenen geïnvesteerd in het opleiden van dierenartsen, het steriliseren en castreren van de duizenden honden en het lesgeven op scholen.

Een fulltime team is aanwezig om alles in goede banen te leiden, en het lijkt allemaal de goede kant op te gaan, totdat…
De verkiezingen eraan zitten te komen. De minister gaat los. Om stemmen binnen te halen komt hij in actie. Tegen alle afspraken in worden lukraak honden van straat gepakt, gedood op gruwelijke wijze na een onterend verblijf in een opslag. Tijdens het verblijf in de opslag kunnen lokale verzorgers ze komen vrijkopen tegen een hoog bedrag.

Sarajevo
Zwerfhond in Bosnië | Foto: Suze Steenbergen, Stichting Dierenopvang Bosnië

Jarenlange hulpverlening tenietgedaan
Vaak zijn het honden die al jaren leven in goede harmonie met bewoners. Ze worden goed verzorgd en er is geen vuiltje aan de lucht. Juist deze honden worden gepakt omdat ze makkelijk toegankelijk zijn. Juist deze honden zijn allemaal geholpen en kunnen dus niet voor nageslacht zorgen. Deze honden zijn de toekomst, en die wordt nu keihard veranderd. Waar er eerst een hele goede hoop was op een structurele verandering en een stabiele hondenpopulatie, lijken nu alle inspanningen voor niets.

De minister beweert dat het allemaal volgens de wetgeving gaat die het willekeurig doden van zwerfhonden verbiedt, hij geeft aan dat alleen zieke en gevaarlijke honden worden geruimd. Totale onzin en de lokale vrijwilligers worden helemaal gek van verdriet. Je zal er wonen en dagelijks geconfronteerd worden met de gruwelijke praktijken van de hondenvangers en hun beleidsmakers. Het werk van Dogs Trust, donateurs, vrijwilligers, dierenartsen en betrokken verzorgers wordt moedwillig vernietigd, met maar één doel: absolute macht.

Een walgelijke vertoning, waar wij geen oplossing voor hebben. Er zijn al heel veel gesprekken gevoerd door invloedrijke spelers, maar de minister lijkt op geen enkele wijze open te staan voor input en overleg. Hij heeft maar één belang en dat is zijn eigen belang.

Sarajevo

Petitie
Het enige wat wij kunnen doen is de petitie tekenen en zoveel mogelijk protesteren tegen deze slachting. Want er zijn al meerdere gemeentes die deze methode kopiëren. Een hond op straat is niet minder waard dan de hond in uw huis! Negeer ze niet, steun ze: teken de petitie tegen het doden van honden in Sarajevo hier.

Dank namens de dieren.

Suze Steenbergen-Andringa
bestuurslid Stichting Dierenopvang Bosnië, www.zwerfdieren.com

(Stichting Dierenopvang Bosnië is al 14 jaar actief in Bosnië om de dieren een stem te geven. Zij hebben echter besloten om de activiteiten af te bouwen, het gevecht is te zwaar en het gebrek aan vrijwilligers te groot. Een verdrietige beslissing die niet over één nacht ijs is gegaan.)

@PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.