Om de tweede dag in Roemenië zo goed mogelijk te beschrijven, heb ik er voor gekozen toch maar twee blogs te maken. Hierbij het vervolg op de eerste.

Onderstaande beelden zijn de opnamen die we maakten in het killing shelter met een verborgen camera.

Undercover in Mihalesti shelter, Romania from PiepVandaag on Vimeo.

Ik hoor er vaak over:

“Ik had gedacht dat het veel erger zou zijn”.

Heel eerlijk vraag ik me dan af wat precies erger had gekund. Wat had het shockeffect verhoogd? Beelden van gewonde dieren, buitensporige mishandelingen? Geloof me, ook die zijn er. Maar sta even stil bij wat hier gedocumenteerd is… Hallen vol met kleine hokken, honden die hier nooit meer uit gaan komen, die zullen sterven.

Op het moment zijn deze dieren zoals ze nu vastgelegd zijn in het algemeen nog in redelijke fysieke conditie. Feit is dat deze dieren net gearriveerd zijn. Vanaf nu worden ze vastgehouden in afwachting van ‘adoptie’. Tussen de regels door en dat ervaar je als je aankomt bij het shelter en zeker als je door de hallen loopt, is het hele systeem ingericht voor maar één doel, de dieren ruimen. Geen oplossingen en al zeker geen adoptie…

Dat wetende zal het ook geen verrassing zijn dat de zorg voor het welzijn van deze dieren totaal niet belangrijk is.  Ik heb het met mijn eigen ogen gezien, er staan etens- en drinkbakken maar zij zijn allemaal leeg.

De kans is zeer groot dat de honden er over een paar weken veelal uitzien als deze hieronder. Als ze al niet eerder zijn gestorven aan honger en/of uitdroging. Dit dier kon op het nippertje gered worden uit een public shelter in Craiova (via deze link zijn meer foto’s te zien, gemaakt in dat shelter. Let op: er zitten schokkende beelden bij). Niet veel later na zijn redding bezweek hij helaas alsnog.

Hondje - Craiova - zwerfhonden Roemenië

Hondje Craiova - zwerfhonden Roemenië

Valt het al op dat deze hond en veel andere honden gefilmd in het shelter een tag in het oor hebben? Zo’n oormerk betekent dat deze honden gesteriliseerd, geënt et cetera zijn, maar dat maakt dus geen enkel verschil!

Op Facebook werd gisteren dit bericht gepost. Het is het verhaal van een dame wiens hond is weggevangen door dog catchers. Haar hond (dus geen straathond) kwam in hetzelfde shelter terecht als waar wij bovenstaande undercover beelden hebben gemaakt. Hoe onvoorstelbaar triest.

Na het bezoek aan het killing shelter, moet ik me zo snel en zo goed mogelijk weer bij elkaar rapen, want het is direct de auto weer in, terug naar het hotel en daarna op naar de volgende afspraak, maar wanhoop voert de boventoon. Wat een uitzichtloze situatie!

Via social media heb ik berichten gelezen en ontvangen over Roemenen die hun honden verstoppen uit angst dat ze anders worden weggevangen en gedood. Via, via ben ik een vrouw op het spoor gekomen die in haar eentje voor 175 honden zorgt. Haar locatie wordt angstvallig geheim gehouden, maar we worden voor het hotel opgehaald en gevraagd achter een auto aan te rijden naar de plek waar de vrouw verblijft.

We rijden zo’n klein uur, denk ik en werkelijk in de middle of nowhere stoppen we. De weg mogen we niet filmen om de locatie niet te verraden en de dame die de honden opvangt wil in eerste instantie niets voor de camera zeggen uit angst.

We ontmoeten op de locatie uiteindelijk nog vier andere dames, die allen helpen om de 175 honden op het terrein te verzorgen.

Secret shelter - zwerfhonden Roemenië
De caravan op het terrein, waar de vrouw in woont en waar vanuit ze zorg draagt voor haar honden

Hoe is het mogelijk dat iemand zo kan leven. In een caravan onverwarmd, zonder water en zonder elektriciteit. En dan moet de winter er nog aan komen. Er ligt hier vaak  sneeuw tot wel 2 meter hoog.

Toch begrijp ik haar zo goed. Ze heeft altijd uit compassie veel honden gehad. De buren bij haar voormalige woning, klaagden daarover, maar gooiden ondertussen wel nesten puppy’s bij haar over de schutting. Op een dag is een aantal van haar honden weggevangen door dog catchers. Niet ver van haar huis bevond zich een public shelter. Ze vertelt dat ze daar de honden vaak hoorde kermen en gillen, maar dat ze niet eerder binnen was geweest. Totdat ze op zoek ging naar haar eigen weggehaalde dieren.

Wat ze daar binnen heeft gezien, brak haar hart. De toestand waar de honden in verkeerden was afschuwelijk. Haar verhaal is dat ze uiteindelijk 70 honden uit dit shelter heeft ‘bevrijd’ en sindsdien ondergedoken is.

Afgelopen week is er een dierenarts geweest die een aantal honden hier heeft gesteriliseerd, maar nog lang niet alle dieren zijn geholpen. Middelen en hulp schieten tekort. Dus ook hier gaan nog pups geboren worden.

Ondertussen bouwen sympathisanten een klein huisje op het terrein en ook hondenhokken, maar geld is er nauwelijks, dus hoe lang het nog duurt voor er wat staat, is onbekend.

De dames en sympathisanten proberen aan alle kanten geld in te zamelen, allereerst ook voor voedsel voor de dieren. Voor de komende weken is er genoeg, maar hoe het daarna verder moet, weten ze niet. Toch is er vertrouwen voor de toekomst. En intussen wordt alles op alles gezet om de honden uit de handen van de dog catchers te houden.

Vrijwilligers secret shelter
Vrijwilligers secret shelter | Foto: Thomas Schlijper

Eenmaal terug op de hotelkamer moet ik alles wat ik heb gezien proberen te laten bezinken en me voorbereiden op het laatste gesprek van vandaag met een bekende Roemeense journaliste.

Wanneer ik snel mijn e-mail nog even check zie ik dat ik het volgende filmpje toegestuurd heb gekregen. Deze is ongeveer 10 dagen geleden gemaakt (Let op: schokkende beelden).

Hond wordt getrapt from PiepVandaag on Vimeo.

Ik voel de woede per seconde toenemen. Inmiddels weet ik dat deze hond gelukkig gevonden is en het naar omstandigheden goed maakt. Ze is geadopteerd en hoeft niet langer bang te zijn.

Wat mij het meest raakt is hoe zij de mishandelingen over zich heen laat komen. Niks van zich afbijten of grommen, deed ze dat maar. En de arrogantie en waanzin van deze figuren. Het maakt de jongen niet uit dat hij volledig herkenbaar in beeld is en het maakt ook niet uit dat van de flat waar ze voor staan zelfs het huisnummer te zien is.

De identiteit van de jongen die de hond mishandelde is inmiddels bekend en er wordt geprobeerd aangifte tegen hem te doen. Ik heb van Sara Turetta (Save the Dogs) begrepen dat er weinig hoop is dat dit lukt.

Organisaties als SOS dogs, Save the Dogs en Vier Voeters hebben legio keren geprobeerd om mensen veroordeeld te krijgen wegens dierenmishandeling, maar dat was iedere keer vergeefs.

Wat voor nut heeft wetgeving nu werkelijk als die niet wordt gehandhaafd…

Lees hier verder:

Dag 1

Dag 2, eerste deel

Dag 2, tweede deel

Dag 3