Zeehondencrèche PieterburenEergisteren was ik in Pieterburen bij de zeehondencreche van Lenie ’t Hart. Wat een fantastische organisatie! Van Nynke Osinga, wetenschapper bij de zeehondencreche kreeg ik een rondleiding.

Zeehondencrèche zeehondenWat een bedrijvigheid daar van al die enthousiaste mensen die er werken.

Zeehondencrèche vrijwilligersUiteindelijk ook lang gesproken met Lenie zelf. Natuurlijk over zeehonden. Maar daarnaast praat ze met evenveel passie over dieren, natuur en milieu in het algemeen. En ze had goed nieuws! Ze gaat namelijk columns schrijven voor Piepvandaag! Ik zie enorm uit naar haar bijdragen.

Wat minder bekend is: de zeehondencrèche is er niet alleen voor het opvangen van zieke zeehonden, maar doet ook al tientallen jaren toonaangevend wetenschappelijk onderzoek.

Bijvoorbeeld naar de invloed van de vervuiling van de zee op het immuunsysteem van zeehonden. Of naar het effect van het dragen van zenders door zeehonden voor wetenschappelijk onderzoek.

Hieronder een foto van een dergelijke zender.

Zeehonden zenderZo’n ding is hartstikke groot en zwaar. De weerstand in het water neemt daardoor enorm toe. En dat is dan weer van invloed op hoe lang een zeehond bijvoorbeeld onder water kan blijven. En op hoeveel energie het kost om vis te vangen..

Kortom belangrijk onderzoek waar zeehondenbeschermers over de hele wereld veel kunnen leren.

Wel echt bizar te horen dat er op dit moment zo veel onduidelijkheid is over het aantal zeehonden in de Noordzee.

Volgens Imares zijn er afgelopen jaar 8000 gewone zeehonden geteld. Volgens de telling van de Zeehondencrèche ligt dit aantal veel lager: namelijk op 5300.

Best bizar, aangezien beide organisaties op exact dezelfde dag vanuit een vliegtuig op exact dezelfde manier tellen.

Reeën

Het deed me direct denken aan een andere telling, waarover ik las, namelijk die van de reeën in Drenthe. Daarvan is nu bekend geworden dat dat al jarenlang niet goed is gegaan.

Veel te hoog ingeschat, zelfs zo’n 30% teveel. Jagers konden dankzij die mistellingen zo lekker hun gang gaan. Moet zeggen dat bij mij dan meteen de vraag opkomt: zijn al die andere tellingen dan wel zo betrouwbaar? Hoe zit het bijvoorbeeld met de aantallen wilde zwijnen en damherten?

Gelukkig heeft zowel Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren, als Tjeerd van Dekken van de PvdA daarover kamervragen gesteld.

Ben zeer benieuwd naar de antwoorden van het ministerie…