Esther Ouwehand (foto: Partij voor de Dieren)

De Partij voor de Dieren heeft de Nederlandse regering gevraagd alles op alles te zetten voor de spoedige vrijlating van Erwin Vermeulen, de vrijwilliger van Sea Shepherd die is gearresteerd in Japan.

Vermeulen was in Japan om beelden te maken van de horrorachtige dolfijnenvangsten in het kustplaatsje Taji. Daar worden jaarlijks duizenden dolfijnen op gewelddadige wijze een baai in gedreven waar vervolgens dolfijnentrainers van over de hele wereld voor veel geld de beste exemplaren komen uitzoeken voor hun dolfinaria. De overgebleven dolfijnen worden op gruwelijke wijze afgeslacht.

Vermeulen is gearresteerd zonder dat er een duidelijke aanklacht tegen hem is geformuleerd. Bovendien werd hij verhoord zonder tolk en heeft hij nog geen advocaat.

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen dat er geen sprake is van een eerlijk proces. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wimpelde die zorgen tijdens het vragenuur echter weg. “Verbijsterend,” aldus Esther Ouwehand “Alles wijst erop dat de Japanse autoriteiten redenen zoeken om actievoerders te dwarsbomen. Dat hebben we vaker gezien.” Esther Ouwehand heeft de minister van Buitenlandse Zaken een dvd van The Cove overhandigd, zodat hij zelf de beelden kan bekijken van de dolfijnenslachtingen waar Vermeulen een einde aan probeert te maken.

De Partij voor de Dieren maakt zich ook zorgen over de bedreiging van Sea Shepherd door een Japanse militie, die vrijwilligers van Sea Shepherd letterlijk de oorlog hebben verklaard. Samen met de verdere bewapening van de Japanse walvisvloot lijkt het opkomen voor walvissen voor Sea Shepherd steeds gevaarlijker te worden. Esther Ouwehand: “Het kan niet zo zijn dat de voorstanders van de walvisjacht serieuze bedreigingen uiten en wapens ter  hand nemen, en dat de Nederlandse regering niets doet om de activisten te beschermen”.

Er geldt al decennialang een verbod op de commerciële walvisvangst, die Japan echter structureel aan haar laars lapt. De Partij voor de Dieren vindt dat regeringen het walvisjachtverbod moeten handhaven en moeten optreden tegen Japan. Dat gebeurt echter niet. Regeringsleiders laten de handhaving van internationale afspraken voor de bescherming van de walvis over aan een maatschappelijke organisatie en haar vrijwillers. Regeringsleiders zouden ze op zijn minst bescherming moeten bieden aan walvisbeschermers die wel doen wat de overheden nalaten.

Bron: Partij voor de Dieren