Marianne Thieme4 oktober: vandaag is het Dierendag. De dag waarop heel veel mensen iets extra’s doen voor hun huisdier. Maar dierendag is ook bij uitstek de dag om geen dieren op te eten.

Uit onderzoek blijkt dat nog slechts dertien procent van de Nederlanders elke dag vlees eet. Sommige mensen eten minder vlees omdat ze vinden dat dieren niet goed behandeld worden in de veehouderij, anderen omdat vlees het meest milieubelastende onderdeel van onze voeding is. Ook weten steeds meer mensen dat onze vleesconsumptie, honger in ontwikkelingslanden veroorzaakt. Er worden namelijk heel veel granen en soja uit ontwikkelingslanden gehaald om de dieren hier in de vee-industrie te voeden. Het is zelfs zo dat bijna de helft van alles wat de wereld produceert aan granen, wordt gebruikt voor de westerse vleesindustrie in plaats van dit kostbare voedsel rechtstreeks ten goede te laten komen aan mensen. Dat is in een wereld waar één miljard mensen lijden aan overgewicht en tegelijkertijd één miljard mensen elke dag met honger naar bed gaan voor veel mensen onverteerbaar.
We kennen allemaal de beelden van de dieren die in donkere betonnen hokken hun leven moeten slijten. Een donzig kuikentje dat van een paar gram in zes weken tijd wordt opgefokt tot een vleesklomp van ruim twee kilo, de zogenaamde plofkip. Ook deze zomer hebben we op de snelwegen naar Italië, Spanje en Frankrijk de dieren in overvolle vrachtwagens urenlang in de file zien staan, omdat het goedkoper is om dieren in een ander land te slachten.

Beste mensen, we behandelen dieren als dingen en waarom? Om onze lekkere trek te stillen voor vijf minuten en om zo goedkoop mogelijk voedsel te kunnen kopen. De kiloknaller advertenties zien we dagelijks voorbijkomen. Ik zou u op dierendag willen vragen: doe eens iets aardigs voor een dier, eet vandaag géén dieren.  Maar denk in plaats daarvan eens na over lekkere alternatieven. Die zijn er volop.

Wist u dat als we allemaal een dagje minder vlees per week zouden eten, dat net zoveel CO2 spaart als dat je één miljoen auto’s van de Nederlandse wegen zou halen? Eet vandaag eens lekker heel iets anders dan een dier en benut de maaltijd om na de denken en met elkaar te spreken over de mogelijkheid om vaker een dagje geen dieren te eten. Als we allemaal een hapje helpen, wordt de wereld een stuk aangenamer, voor mensen en dieren.

Ik wens u en uw dieren een vrolijke dierendag, en voor straks smakelijk eten, zónder dieren!

Kuikens

Marianne Thieme,
Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren