In de winter van 2012-2013 was de bijensterfte nergens in Europa zo hoog als bij onze zuiderburen. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag werd gepresenteerd. In België is zeker 33,6 procent van de populatie bijen voor de lente gestorven.

Bijensterfte
Foto: Rivertay07 via Compfight cc

Volgens Tonio Borg, Europees commissaris voor Gezondheid lag de sterfte in de zeventien onderzochte lidstaten gemiddeld minder hoog dan was verwacht. De Europese Commissie besloot vorig jaar om vier pesticiden van de lijst van gifstoffen die bijenpopulaties schaden te verbieden.

De onderzoeksresultaten laten een duidelijk verschil zien tussen het zuiden en het noorden van Europa. In Italie, Griekenland, Hongarije, Slowakije en Spanje overleefde zo’n 10 % van de bijenpopulatie de winter niet. Dat wordt gezien als een acceptabel percentage.

In Finland, Zweden, Groot Brittannië, Estland en Denemarken overleed zeker 20% van de populatie bijen, een zorgwekkend percentage. Het grootste aantal bijen dat de lente niet haalde werd echter geteld in België. Meer dan een derde van de populatie stierf, zo’n 33,6 %.

De wilde bijen werden in dit onderzoek overigens niet meegenomen. De situatie van deze dieren is nog veel zorgwekkender. Gekeken werd naar 32.000 gekweekte kolonies.

Afgelopen winter werd het onderzoek van vorig jaar herhaald.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl