Uit onderzoek blijkt dat alle merels hun eigen stemgeluid hebben en er spelen heel wat factoren mee die hun definitieve toon bepalen.

merelzang
Merel in de sneeuw | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Elke merel heeft een aangeboren basiszang. De rest van zijn zang leert hij door te luisteren naar andere merels, zijn vader of zijn buurman. Gedurende een week of zes oefent elk merelmannetje erop los. Zo heeft hij ten slotte een heel scala aan variaties tot zijn beschikking. Welke hij uiteindelijk gebruikt hangt af van zijn latere buurman. Elke merelman wil zich namelijk onderscheiden van zijn concurrenten, in de hoop een leuk vrouwtje te lokken.

Als de merel tevreden is met zijn zang, blijft hij dat continu herhalen, al kan zijn lied na verloop van tijd wel veranderen. Zo kan hij opeens een ringtone in zijn lied verwerken, om meer indruk te maken op de vrouwtjes in zijn omgeving.

In 2010 werd de merel verkozen tot zangvogel met het mooiste lied.

Vroege Vogels is op zoek naar de mooiste merelzang. Heb jij een merel in de tuin die prachtig zingt? Neem het geluid dan op en doe mee aan de verkiezing. Kijk hiervoor op de website van Vroege Vogels.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven