Een dwergkaaiman in een Apeldoornse flat mag daar blijven wonen. De Dierenpolitie heeft besloten dat zijn verblijf in orde is, nadat de eigenaar noodzakelijke aanpassingen heeft gedaan. Meer ruimte betekent echter niet dat aan de natuurlijke behoeften van het dier is voldaan. Hoofdredacteur Karen Soeters schreef in april een blog over deze kaaiman: Karen’s blog: De dwergkaaiman ‘zag er goed uit’.

dwergkaaiman
Een dwergkaaiman in een Apeldoornse flat zorgt voor veel commotie | Fotocredit: Tim Sträter via Foter.com / CC BY-SA

Stel, je denkt erover een huisdier aan te schaffen. Je bent een honden- of kattenmens, of allebei. Of je wordt gelukkig van een gezellig stel konijnen. Dieren die uitstekend in en om huis kunnen leven, wat een wederzijdse vriendschap oplevert die zowel voor mens als dier plezierig is.

Vragen over geschiktheid als huisdier
In Apeldoorn besloot een bewoner van een flat aan de Viltmakersdonk een dwergkaaiman als huisdier te nemen. Je kunt je afvragen of zo’n krokodilachtige gelukkig wordt van een leven in een flat en of aan al zijn welzijnseisen voldaan kan worden: wij betwijfelen het ten zeerste. Ook de Partij voor de Dieren stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Raadslid Harry Voss:

“Volgens ons is het onwenselijk als alligators als huisdier worden gehouden.”

Voss vraagt zich af het houden van gevaarlijke dieren, zoals deze dwergkaaiman, verboden kan worden via de Algemene Plaatselijke Verordening. Het college moest hierop binnen vier weken antwoord geven, maar is hiermee te laat en heeft uitstel aangevraagd vanwege de ‘complexiteit van het onderwerp.’

dwergkaaiman
Het verblijf waarin de kaaiman werd aangetroffen| Foto: Politie Apeldoorn

Verblijf vergroot
Intussen heeft de Dierenpolitie poolshoogte genomen. De papieren van de eigenaar waren in orde, maar het verblijf van de alligator vond men te klein. Dit is nu vergroot en goedgekeurd. Maar niet alleen het formaat van een verblijf bepaalt of aan de fysieke en mentale behoeften van een (exotisch) dier voldaan wordt.

Eng en zielig
Sommige bewoners van de flat vinden de aanwezigheid van de dwergkaaiman griezelig. De onderburen hebben daarom besloten te verhuizen. Een van de flatbewoners nam contact op met de Dierenbescherming, maar ook anderen vinden het zielig voor het dier. Lisa Bomhof :

“Ik heb geen last van de desbetreffende bewoner, maar ik vind het idee gewoon heel erg naar dat er een dwergkaaiman op zo’n kleine oppervlakte leeft. Deze dieren horen te leven in een natuurpark, niet in zo’n flatje.”

Woningbouwvereniging Mooiland heeft de situatie vanwege klachten van bewoners ook onderzocht, maar kan de aanwezigheid van de kaaiman niet weigeren, omdat de huurovereenkomst daar geen aanleiding toe geeft en het dier geen overlast veroorzaakt.

Amazonegebied
Dwergkaaimennen komen voor in Zuid-Amerika en hebben dan ook een warme omgevingstemperatuur nodig. Ze leven in het tropisch woud in langzaam stromend water en liggen vaak doodstil op de oever. Ze eten vissen, krabben en kleine zoogdieren. De dieren worden maximaal 1,5e meter lang en wegen 6-7 kilogram. De levensverwachting van een dwergkaaiman is meer dan 40 jaar.

Bron: De Stentor ©Animals Today Angelique Lagarde