Een 65-jarige gepensioneerde Vietnamese vrouw is op de luchthaven van Ho Chi Minh, Vietnam, opgepakt voor het smokkelen van luipaardvellen, ivoor en andere delen van olifanten. De illegale waar was verstopt in haar bagage en zou een waarde van zo’n 80.000 euro hebben.

luipaardvellen
In de illegale dierenhandel zijn luipaardvellen erg gewild | Fotocredit: [ Greg ] Flickr via Compfight cc
Op een zondag in het begin van mei landde de vrouw op vliegveld Tan Son Nhat International vanuit Afrika. Ze gedroeg zich verdacht en werd daarom aangehouden door medewerkers van de douane. Bij het inspecteren van haar bagage ontdekten ze 3 vellen van luipaarden, 4 kilo aan ivoor en nagels en staarten van olifanten.

Dit is slechts één van de gevallen waar de douane op Tan Son Nhat de laatste tijd mee te maken krijgt. Afgelopen maand zijn er veel verboden producten van wilde dieren in beslag genomen. Onder andere neushoornhoorns, kilo’s ivoor en schubdieren.

Vietnam wordt beschouwd als een hotspot voor de illegale handel van wildproducten. Deze worden voornamelijk gebruikt in traditionele medicatie en decoraties en worden vaak beschouwd als statussymbool. Het is illegaal om te jagen op wilde dieren in Vietnam, ze te doden, verhandelen of vervoeren. Maar de kans om gepakt te worden is klein en de straffen zijn laag. Zeker als je ze vergelijkt met de lange celstraffen voor drugshandel. Daarbij blijft het hoge rendement verleidelijk voor de handelaren. Naast handel in drugs en wapens is handel in wild de grootste vorm van illegale handel.

Bron: VN Express ©Animals Today Sophie Janssen