Aanstaande zondag vindt er een online protest plaats tegen de jacht met galgo’s en podenco’s in Spanje. Het protest wordt gehouden naar aanleiding van Wereld Galgo Dag (1 februari), de dag dat het einde van het Spaanse jachtseizoen en het begin van de grote dumping van galgo’s en podenco’s inluidt. Meer dan 50.000 galgo’s en podenco’s zijn hier jaarlijks het slachtoffer van. 

Protest
Online protest tegen jacht met galgo’s en podenco’s Spanje | Foto: DutchGalgoLobby

Aanstaande zondag wordt in Spanje en daarbuiten geprotesteerd tegen het leed van galgo’s, podenco’s en andere jachthonden. In Nederland is het niet mogelijk om op straat te demonstreren door de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19.  Daarom is er een online alternatief. Hoofdorganisator DutchGalgoLobby, en het GalgoPlatform (een platform dat Nederlandse organisaties verenigt die zich inzetten tegen het leed van galgo’s en podenco’s in Spanje), roepen iedereen op om deel te nemen aan het digitale protest. Dat gebeurt in samenwerking met de organisatoren van het protest in Spanje, Plataforma NAC.  Meer dan 600 organisaties en 83 steden in Europa zullen één collective stem vormen onder No a La Caza: stop de jacht met jachthonden.

Hoe kan je meedoen?

Iedereen kan meedoen aan het protest. Plaats aanstaande zondag op social media een foto of video van een (geredde) galgo en/of een podenco. Mocht u geen foto’s hebben, dan kunt u via de facebookpagina van DutchGalgoLobby foto’s voor het protest downloaden. Gebruik bij het plaatsen van de foto de volgende hashtags:

#ElNegocioDeLaMuerte
#NoALaCaza7F
#StopGalgueros
#FreeTheGalgo
@Plataforma NAC. No A la Caza

podenco
Podenco | Foto: Pixabay

Een druppel op de gloeiende plaat

Zichtbaarheid is een belangrijk goed en kan levens redden. Zeker voor de Spaanse jachthonden die veelal in de anonimiteit blijven. Het kleine percentage dat uiteindelijk gered wordt en onder meer in Nederlandse huishoudens hun warme mand vinden, is slechts een druppel op de gloeiende plaat.
Maar is dit probleem alleen een Spaanse aangelegenheid? Nee, zeker niet!

Europarlementariër en Vice-President Petras Auštrevičius van de Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals, een samenwerkingsverband tussen Europarlementariërs, heeft het voornemen geuit om de Spaanse media – zowel nationaal en regionaal – te contacteren met het verzoek de verborgen misstanden met betrekking tot de jachthonden weer te geven. Daarbij speelt Auštrevičius in op de noodkreet van vele partijen, zowel maatschappelijk georganiseerd, als onderzoeksinstituten en politieke partijen die zich hiervoor hard maken.

Een gezamenlijke social media actie moet nu hondenlevens gaan redden in het land waar de media liever niet de verhalen naar buiten brengt. Verhalen achter gesloten deuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Het niet verslaan van de misstanden kan samengaan met een diversiteit aan redenen.

In een land waar de jagersmentaliteit doordrongen is en meer dan 80 procent van het Spaanse grondgebied als jachtgebied gebruikt wordt is het denkbaar dat het brengen van een dergelijke boodschap een gevaar kan opleveren. Ook is deze cultuur van oudsher doordrongen geweest met het normaliseren van dierenleed voor traditioneel gebruik, zoals ook te zien is bij het stierenvechten.

Hoe gaat het voornemen van Auštrevičius zich ontwikkelen en krijgt hij de media op de hand om meer zichtbaarheid te geven aan de verborgen gruwelijkheden van het mooie land? Om de getraumatiseerde jachthonden, het kleine percentage dat het overleeft, zichtbaarheid te geven. Dat de beweging groeit en voeten aan wal zet binnen Europa, over de grenzen, is niet meer te ontkennen. Europarlementariërs die bij moeten springen om het beeld van de galgo en de podenco onder de aandacht te brengen. En wat gaat Nederland doen? Blijft zij achter? Gaat zij mee?

Doe daarom mee aan het online protest van aanstaande zondag zodat we gezamenlijk een vuist kunnen maken voor de galgo’s, podenco’s en andere jachthonden in Spanje!

Broken Spirit – The Galgo’s Last Run

Graag geven we je een tip mee als je meer wil weten over het lot van de Spaanse galgo en podenco. Karen Soeters bezocht in februari 2016 diverse opvangcentra in Spanje die galgo’s en andere jachthonden redden en verzorgen. Zij zag hoe deze shelters propvol zaten met net gedumpte hazewindhonden, aan het einde van het jachtseizoen. In ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ spreekt ze met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…

Deze film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefanía Pampín Zuidmeer en is een productie van Animals Today en Cherry Blossom Productions. Bekijk ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ hieronder. Zet de ondertiteling in het Nederlands aan door rechtsonder in het scherm op CC te klikken:

Bron:

Protest in Amsterdam tegen misstanden jachthonden Spanje

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer