Habib Talukder, de stroper naar wie de Bengaalse politie al 20 jaar op zoek is, woonde naast het woud waar hij de tijgers doodde, om de lichaamsdelen te verkopen in China. De man ontkwam de afgelopen decennia aan arrestatie, maar is nu eindelijk opgepakt. Hij heeft zo’n 70 moorden op Bengaalse tijgers op zijn geweten.

Stroper na 70 moorden op Bengaalse tijgers eindelijk opgepakt
Stroper na 70 moorden op Bengaalse tijgers eindelijk opgepakt | Foto: publiek domein

Het jachtgebied van Talukder was het uitgestrekte mangrovewoud Sundarbans, dat zich bevindt in India en Bangladesh en tevens de natuurlijke habitat is van de Bengaalse tijger. De 50-jarige stroper was oorspronkelijk actief in het verzamelen van honing van wilde bijen, maar werd bekend door zijn jacht op de beschermde tijgersoort. Geschat wordt dat hij ongeveer 70 tijgers heeft gedood. Hij kreeg hierdoor zelfs een bijnaam: Tijger Habib. Een lokale honingverzamelaar:

We hebben ‘respect’ voor deze man, maar zijn tegelijkertijd bang voor hem. Het is een gevaarlijke man. Hij zou in zijn eentje tegen een tijger op kunnen.”

Zwarte markt

Het tijgervlees, de botten en vachten verkocht de stroper aan internationale handelaren van de zwarte markt, die de lichaamsdelen en het vlees op hun beurt weer in China doorverkochten. De botten dienen als ingrediënt in traditionele Chinese lapmiddeltjes en het vlees wordt als delicatesse beschouwd. De vacht vindt vaak een plek bij mensen met te veel geld.

Bengaalse tijger
Foto: publiek domein

Beschermde diersoort

Volgens het bosdepartement van Bangladesh is de populatie van de Bengaalse tijger in het gebied radicaal afgenomen tussen 2004 en 2015: van 440 tot nog maar 106. Dankzij de strenge aanpak van stroperij en illegale handel heeft de populatie enigszins kunnen klimmen tot 114 in 2019. Inmiddels maakt de tijger een opmerkelijke comeback. De Bengaalse tijger is een van de grootste katachtigen en een voortreffelijke zwemmer, waardoor hij zich goed kan standhouden in het natte mangrovegebied.

Bengaalse tijger
De Bengaalse tijger een voortreffelijke zwemmer | Foto: publiek domein

Einde zoektocht

Habib Talukder sloeg continu op de vlucht, voordat hij gearresteerd kon worden. Dankzij een tip is de stroper opgepakt en in de gevangenis beland. De Bengaalse politie zegt dat de arrestatie een grote opluchting is. De illegale activiteiten van de man veroorzaakten grote schade aan de biodiversiteit in het enorme moerasgebied.

Bronnen:

Kosten strikken en stropers de tijger toch nog de kop?

©AnimalsToday.nl Jenny Cools