Het is vandaag 1 februari – Wereld Galgo Dag – de dag dat we stil staan bij het lot van de Spaanse galgo. Want 1 februari markeert het einde van het jachtseizoen en daarmee het begin van het massaal in de steek laten van deze jachthonden. Jaarlijks zo’n 50.000 galgo’s. In de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’, gemaakt door Animals Today, wordt de problematiek rondom de hazenjacht met windhonden in Spanje uitgelicht. 

Wereld Galgo Dag
Het is vandaag Wereld Galgo Dag

De galgo is een van de hondenrassen in Spanje die het meest te lijden heeft onder de mens. Denk daarbij ook aan andere jachthonden, zoals de Spaanse podenco. Al eeuwenlang speelt de jacht met galgo’s een cruciale rol in veel plattelandsgemeenschappen in Spanje, waar een groot deel van de bevolking ‘galguero’ (jager) is. Als het jachtseizoen voorbij is en de galgo niet langer ‘dient’ worden de windhonden afgedankt als een wegwerpartikel of soms erger, gedood, soms voorafgegaan door een lange lijdensweg. Jagers ontkennen dat zij hier verantwoordelijk voor zijn.

Veel windhonden worden aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht waar ze in veel deelstaten na 10 dagen worden gedood. Uitgehongerd en eenzaam, in de troosteloze kille ruimtes en kooien staan ze op hun dood te wachten. Medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingstations af om zoveel mogelijke galgo’s te redden.

Minder geluk hebben de galgo’s die levend worden achtergelaten in putten waar ze geen kans hebben om te overleven en waar ze een hongerdood te wachten staat. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op gruwelijke wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken, wat leidt tot een langzame en wrede dood. Het leven als jacht- of renhond is hard. De trainingsmethodes vergen lichamelijk en geestelijk veel van hen. Vaak is er sprake van geweld.

galgo's
Karen Soeters in Spanje bij het maken van de documentaire ‘Broken Spirit -The Galgo’s Last Run’

Broken Spirit – The Galgo’s Last Run

Karen Soeters bezocht in februari 2016 diverse opvangcentra in Spanje die galgo’s en andere jachthonden redden en verzorgen. Zij zag hoe deze shelters propvol zaten met net gedumpte hazewindhonden, aan het einde van het jachtseizoen. In ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ spreekt ze met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…

Deze film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefanía Pampín Zuidmeer en is een productie van Animals Today en Cherry Blossom Productions. Bekijk ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ hieronder. Zet de ondertiteling in het Nederlands aan door rechtsonder in het scherm op CC te klikken:

BROKEN SPIRIT – The Galgo’s Last Run from AnimalsToday.nl on Vimeo.

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer