Misschien zit er wel een bij jou in de tuin of zie je ze rondscharrelen in de buurt. Op de aanwezigheid van egels mag je trots zijn, want het betekent dat je tuin en de omgeving veel voor dieren geschikte plekjes hebben. Dus zie je egels? Doe dan mee met de Egeltelling en omarm de egel (spreekwoordelijk en niet te stevig natuurlijk).

egel
Jonge egel | Foto: publiek domein CC0

Een egel is schattig en erg nuttig tegelijk, een dier om te koesteren zonder aan te raken. Tijdens de Egeltelling op 16 en 17 september wordt gewerkt aan het nieuwe beeld van hun verspreiding, gaat het beter of slechter en waar?

Door verschillende omstandigheden zien we het aantal egels in Nederland afnemen, zie onderstaande figuur. Onder meer droge zomers, het verkeer en opgeruimde tuinen, perken en parken zijn uitdagingen voor egels. Door te tellen wil de organisatie erachter te komen waar egels precies leven. De Egeltelling wordt georganiseerd door de Zoogdiervereniging, in samenwerking Egelbescherming Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.

Omarm de egel en doe mee met de Egeltelling
Indexen (stippen) en trend (lijn) van de aantallen egels in Nederland, periode 1994-2022. De blauwe band geeft het 95% betrouwbaarheidsinterval van de trendlijn aan | Bron: Zoogdiervereniging en NEM

Omarm de egel in je tuin

De Egeltelling is ook het perfecte moment voor kinderen om meer over de egel te weten te komen, bijvoorbeeld hoe je de egel een handje kan helpen. Egels zijn welkome gasten en als ze in je tuin zitten is dat een groot compliment. En doordat egels slakken, insecten en andere bodemdieren eten, zorgen ze voor een natuurlijk evenwicht.

Wil je graag egels in je tuin? Zorg voor afwisseling tussen gras, struiken, andere planten en rommelige plekken. Voorkom een tegeltapijt en zorg dat egels de tuin in kunnen lopen door onderaan de schutting(en) kleine openingen te maken. Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt ontstaat een ‘egelsnelweg’. Zet een schaaltje water en eventueel kattenbrokjes in je tuin. Melk is met nadruk niet geschikt voor egels en ook niet voor andere dieren. Er zit onder andere lactose in en dat verdragen ze niet. Je kunt dit weekend ook zelf een egelhuisje maken of er een kopen. Daarin kunnen egels schuilen of zelfs jongen krijgen.

Egelhuisjes | Foto: publiek domein

Egels zijn echte nachtdieren en komen rond schemering tevoorschijn. Overdag slapen ze op een beschutte plek, om vervolgens ’s nachts op zoek te gaan naar voedsel. Je verwacht het niet, maar egels kunnen moeilijk zien in het donker. In plaats van hun ogen gebruiken egels hun neus op zoek naar iets lekkers. Een egel kan een prooi zelfs tot drie centimeter onder de grond ruiken! In het najaar gaan egels hard op zoek naar genoeg voedsel, om een vetvoorraad op te slaan. Van oktober tot en met april liggen egels namelijk in een diepe winterslaap, waarbij ze soms tot 30 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Om zoveel mogelijk egels te zien kan je daarom het beste tellen in het najaar rond de schemering, de Egeltelling is dus om een goede reden in september gepland. Ook is er weinig kans dat ze last van ons hebben en dat moet ook zo blijven.

Egels eten graag kattenvoer, maar geef ze nooit melk | Foto: publiek domein

Tel mee

Let in het weekend van 16 en 17 september, vooral in de schemering, extra goed op of je een egel ziet in je tuin of een andere plek. Ga dan naar Tuintelling.nl en voer in hoeveel egels je gezien hebt. Ook als je geen egels hebt gezien is dit waardevolle informatie. Geef dan als aantal ‘nul’ door. Als je een egel gezien hebt op een andere locatie, geef dit dan door via Waarneming.nl of Telmee.nl. Wees uiteraard wel voorzichtig, verstoor de dieren niet tijdens het tellen. Ook waarnemingen van dode egels kun je doorgeven. Omarm de egel en help hun bescherming door komend weekend mee te tellen.

Bron: