In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Radar op maandag 18 september gaat Fons Hendriks mee met een undercoveractie van House of Animals. Tijdens deze actie wordt een bezoek gebracht aan een handelaar die via Marktplaats puppy’s verkoopt. De hondjes zijn afkomstig uit Oost-Europa en er wordt gesjoemeld met het Uniek Bedrijfsnummer (UBN), waardoor de handelaar of fokker niet te achterhalen is. Uiteindelijk moet de politie eraan te pas komen.

Kijktip Radar mee met House of Animals naar malafide hondenhandelaar
Kijktip: Radar mee met House of Animals naar malafide hondenhandelaar | Foto: screenshot Radar AVROTROS/YouTube

Omdat veel mensen vallen voor de donzige charmes van bijvoorbeeld de Pomeriaan (dwergkeeshond), worden deze jonge hondjes met name in Oost-Europa veel gefokt, puur voor de handel. De honden worden vervolgens al op heel jonge leeftijd vervoerd naar Nederland en daar te koop aangeboden voor een gunstiger prijs. Volgens dierenarts Piet Hellemans is de kans groot dat de pups mentale of fysieke problemen hebben:

“Het is Russische roulette met jonge dieren.”

Uniek Bedrijfsnummer

Sinds 2021 is er een nieuwe wet waarbij honden een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) krijgen, namelijk dat van de fokker. Op die manier is de fokker herleidbaar en moet de illegale handel een halt toegeroepen worden. Maar handelaren van geïmporteerde puppy’s kunnen illegale praktijken probleemloos voortzetten, doordat ze de koper dwingen zélf een UBN aan te vragen. Dat is verplicht als je bijvoorbeeld gaat fokken met je hond en het is voor de koper een erg eenvoudige handeling zonder controle. Op die manier blijven de doorverkopers en fokkers alsnog buiten schot.
.

Registratiesysteem puppy’s lek als een mandje

Illegale hondenhandel floreert

House of Animals spoort regelmatig verkopers van illegale pups op. Volgens Karen Soeters van de dierenbeschermingsorganisatie is het nieuwe UBN-systeem helemaal niet waterdicht:

“De illegale hondenhandel floreert nog steeds in Nederland onder toeziend oog van de NVWA. Er kunnen nog zoveel nieuwe wetten worden bedacht, maar als er nauwelijks handhaving is heeft het geen enkele zin.”

.

Teken nu: Dierenwelzijn is een zaak voor Justitie en Veiligheid

Marktplaats

Veel illegale pups worden verkocht via Marktplaats. Malafide aanbieders kunnen hun dieren desgewenst onder wisselende accounts aanbieden op het handelsplatform. Verkopers wordt weliswaar door Marktplaats verzocht om het UBN te vermelden, maar dit is niet verplicht:

“De verantwoordelijkheid voor het hebben en vermelden van het nummer ligt bij de verkoper; Marktplaats heeft alleen de taak gebruikers goed voor te lichten. “

Kijk Radar

De reportage is hieronder te zien via het YouTube-kanaal van Radar en op maandag 18 september 2023 in Radar op tv, om 20:25 uur op NPO2.
.

.
Bron: