Zelfs de Duitse sensatiekrant Bild noemt leeuw Malik (12) uit Tierpark Chemnitz de ‘treurigste leeuw van Duitsland’. Sinds februari van dit jaar leeft Malik alleen en hij ziet er vreselijk slecht uit. Sommigen vrezen dat hij niet lang meer zal leven.

Malik
De treurigste leeuw van Duitsland | Foto: screenshot video Ela Nuernberg/YouTube

Bild nam een foto (zie hieronder) waarop te zien is dat Malik lusteloos is en zijn manen een en al klit zijn geworden. Sinds 2005 leefde hij samen in Tierpark Chemnitz met de uit Angola afkomstige leeuwin Kimba, maar zij overleed op 11-jarige leeftijd na een mislukte operatie. Kimba had een baarmoederontsteking die haar fataal werd. De twee waren een ‘koppeltje’, zoals in videobeelden duidelijk te zien is. Bild schrijft over Malik:

“Dun, met sterk vervilte manen, een krachteloze lichaamshouding en een treurige blik. De koning der dieren in Tierpark Chemnitz straalt een jammerlijk beeld uit.”

Malik
Sterk vervilte manen | Foto: screenshot website Bild

Groepsdieren
Leeuwen zijn groepsdieren met sterke familiebanden. Mannetjesleeuwen staan aan het hoofd van de groep. Wanneer zij verstoten worden en alleen moeten leven zijn hun kansen op overleven klein, tenzij ze in een gevecht met een ander mannetje de leeuwinnen voor zich kunnen opeisen.

Maar Malik kan dat allemaal niet. Hij moet zich alleen vermaken ten overstaan van de dierentuinbezoekers, voor wie Malik de publiekslieveling is. Dat hij er vreselijk slecht uitziet schijnt ze niet te deren, zoals wel vaker het geval in dierentuinen, met als schrijnend voorbeeld de onlangs overleden olifant Hanako in de dierentuin van Tokio, Japan. Terwijl de bezoekers enthousiast foto’s maken van Malik kwijnt hij langzaam weg en is een schaduw geworden van zichzelf. Daarbij lijdt hij aan nierfalen en hiertegen is niets te doen. Zolang hij eet laat de dierentuin de situatie voortbestaan. Ook is hij geboren met een erfelijke oogkwaal waardoor hij slecht kan zien.

Malik
Foto: screenshot video 26laui/YouTube

Ongeschikte omgeving
Tierpark Chemnitz maakt reclame met de leus ‘de natuur opnieuw beleven’. De dierentuin bestaat sinds 1964 en heeft Malik ook op de website staan als ‘uithangbord’. Maar volgens Bild leeft hij in een ongeschikte omgeving.

De afgelopen jaren loopt het bezoekersaantal van de dierentuin echter terug en de directie overweegt inmiddels om helemaal te stoppen met het tentoonstellen van leeuwen. Het is te hopen dat ze daarbij niet wachten tot Malik is overleden en er bijtijds een geschikte opvang voor deze treurige leeuw wordt gevonden.

Petitie
Er is een online petitie opgezet voor Malik, die via deze link is te ondertekenen.

Bekijk hieronder een video waarin de treurigste leeuw van Duitsland en Kimba nog een paar zijn. UPDATE: De eigenaar van de video heeft de privacy-instellingen aangepast waardoor de video niet meer te bekijken is.

Bronnen: Bild, MOPO24, Wochenendspiegel ©PiepVandaag.nl Bart van Riel