Zondagmiddag werd, in het Diemerbos bij Weesp, blindengeleidehond Ian aangevallen en ernstig verwond door een andere hond. De eigenaar van de hond die Ian aanviel maakte zich na het incident uit de voeten en liet de zwaargewonde geleidehond, baas Jasper en diens eveneens blinde echtgenote Marion aan hun lot over.

blindengeleidehond
Labrador Ian is ernstig gewond geraakt | Foto: KNGF Geleidehonden

Een enorm geschrokken Jasper:

“Wat er precies gebeurde zagen we natuurlijk niet, maar de hond benaderde op een bepaalde manier Roby, de geleidehond van Marion. Ian kwam daar ook op af. De eigenaar riep nog dat we onze honden bij ons moesten roepen, maar zijn hond ging direct met Ian in gevecht. Hij kreeg zijn hond met moeite van Ian los. We spraken de man aan, maar hij rende weg, Marion probeerde nog achter hem aan te gaan, maar hij ging er in zijn auto vandoor.”

Jasper en Marion zijn niet alleen geschrokken maar ook heel boos.

“Er leek verder niemand in de buurt te zijn. We bleven achter met een gewonde hond, waarvan we geen idee hadden hoe hij eraan toe was. Je voelt de nattigheid, ruikt het bloed, maar je weet verder niets. Het was verschrikkelijk.”

Ook de directeur van KNGF Geleidehonden, Ellen Greve, is zeer ontdaan.

“Verschrikkelijk en ontzettend laf. Hoe kun je twee blinde mensen na zo´n heftig voorval zo achterlaten in een bos? Naast de emotionele schok voor Jasper en zijn vrouw, betekenen de verwondingen van Ian een enorme beperking van Jaspers mobiliteit. Hij leidt een actief leven en heeft een goede baan. Jasper is ontzettend onthand zonder de dagelijkse hulp van zijn geleidehond. We leven erg met hem mee.”

Labrador Ian is met spoed behandeld door een dierenarts en zal de komende tijd moeten herstellen van zijn verwondingen. Of de hond ooit zijn geleidewerk voor zijn baasje weer op kan pakken is nog onduidelijk.

Peter van der Heijden, hoofd afdeling Training & Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden:

“Eerst moeten we bekijken of Ian fysiek volledig herstelt. Daarna zullen we zijn mentale gesteldheid onderzoeken. Een dergelijk incident kan een blijvend angstprobleem voor andere honden opleveren. Dat zou Ian ongeschikt maken voor het geleidewerk. Een geleidehond moet 100% betrouwbaar zijn in zijn werk. Naast de medische kosten nu, zou bij een afkeuring van Ian dus ook de investering in zijn opleiding volledig verloren gaan.”

Inmiddels is er aangifte gedaan bij de politie, maar Marion en Jasper kunnen natuurlijk geen signalement geven van de man. Wel is bekend dat de man met twee grote honden door het bos liep. Overigens was de tweede hond niet betrokken bij het gevecht, evenmin als de hond van Marion die ook op het moment van incident aanwezig was.

KNGF Geleidehonden en Jasper hopen dat de eigenaar van de hond zich zelf nog zal melden of dat er getuigen blijken te zijn.

Het incident vond rond 12.45 uur plaats in het Diemerbos bij de spoorbrug. Wie iets weet of heeft gezien wordt gevraagd zich te melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of bij KNGF Geleidehonden, telefoon 020-4969333.

Bron: KNGF Geleidehonden ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.