De bescherming van bedreigde walvissen in de Noord-Atlantische oceaan (Noordkapers) zal in het vervolg ondersteund worden door een heuse iPhone en iPad app. Botsingen met schepen is één van de belangrijkste doodsoorzaken voor deze walvissen, maar dankzij de applicatie kunnen die vaker worden voorkomen.

NoordkaperDe app is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen de zeevaart, het IFAW (International Fund for Animal Welfare) en een breed netwerk van wetenschappelijke groepen, onder leiding van medewerkers van het NOAA’s Stellwagen Bank Nationaal Maritiem reservaat (belangrijk leefgebied van de Noordkapers).

Hoe werkt het?

De Walvis Alert, zoals de app heet, biedt zeevarenden en andere geïnteresseerden informatie over de locatie van de dieren. De informatie verschijnt op een nautische kaart en wordt vervolgens ook nog eens doorgegeven aan de brug van een schip. Wanneer een schip vaart richting de locatie van een walvis, verschijnt er direct een waarschuwing.

Droom werd werkelijkheid

Patrick Ramage, directeur van het IFAW walvisprogramma zegt:

“Endangered right whales are being run over and killed by ships, but we can save them. This new iPad app helps keep whales and ships apart and gives them a fighting chance. Imagine a world where endangered right whales use iPads and iPhones to alert ship captains that they are in the area. That dream is now reality and IFAW is very proud to be part of the team that made it happen.”.

Whale Alert iPadAkoestische boeien

Een belangrijke eigenschap van de Walvis Alert applicatie is een display die akoestische boeien bijna real-time koppelt aan de iPad of iPhone. Deze akoestische boeien ontvangen de geluiden van de Noordkapers en helpen zo bij de lokalisatie van de dieren. Verder maakt de app gebruik van GPS, AIS, internet en digitale zeekaarttechnologieën om zeevarenden onder meer te attenderen op beschermingsmaatregelen die het NOAA heeft geïmplementeerd voor de Noordkapers.

Noordkapers

Deze dieren leven langs de oostkust van Noord-Amerika, van Newfoundland tot Florida. Ze zijn één van de grootste en zeldzaamste dieren ter wereld en dreigen uit te sterven. Er zijn er nog maar zo weinig over dat de 450 exemplaren allemaal bekend zijn bij de wetenschappers met naam en toenaam.

Hier is meer informatie over Whale Alert te vinden en de app is hier te downloaden.

Bron ©PiepVandaag.nl Iris Doornbos


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.