In de hoofdstad van Argentinië zijn bij twee invallen zowel levende als bevroren dieren gevonden voor consumptie, waaronder beschermde diersoorten. De illegale praktijken vormden bovendien een gevaar voor de volksgezondheid.

illegale handel
Illegale handel in levende en dode dieren opgerold in Argentinië | MPF Argentina

Erbarmelijke omstandigheden

In Buenos Aires zijn in twee woningen bevroren dode dieren die verpakt zaten in plastic zakjes aangetroffen in ijskasten en een groot aantal levende dieren in veel te kleine hokken. Allemaal bedoeld voor consumptie.

De nog levende dieren zijn aangetroffen in erbarmelijke omstandigheden. Het illegale bedrijf werd gerund vanuit twee kleine woningen die totaal ongeschikt waren voor het onderbrengen van zoveel dieren, laat staan voor vleeshandel. Vier inheemse waterschildpadden lagen in een veel te kleine plastic emmer, waarin zij zich nauwelijks konden bewegen.

Landschildpadden zaten in een vissenkom. Vijf Argentijnse papegaaien zaten in kleine kooien. Een aantal cavia´s bevonden zich in een stenen ruimte waar een laken overheen was gegooid. In een van de huizen zijn zelfs boerderijdieren aangetroffen.

illegale handel
De ruimte waar de levende dieren zich in bevonden | Foto: MPF Argentina

De dieren zijn inmiddels geconfisqueerd en overgebracht naar het ecologische reservaat Costanera Sur, een prachtig landgoed van 350 hectare in Buenos Aires en naar het opvangcentrum van dierenwelzijnsorganisatie Asociación Civil Pájaros Caídos in dezelfde stad.

Gevaar voor de volksgezondheid

Deze dieren- en vleeshandel werd op clandestiene wijze uitgevoerd, zonder enige classificatie of certificering. Daarmee vormde dit zogenaamde bedrijf een broedplaats voor bromatologische en infectieziektes. Doordat het klanten wilde trekken via het uitdelen van flyers, heeft de lokale politie deze ziekelijke dierenmishandel kunnen ontdekken. Tijdens de invallen, was de verantwoordelijke niet aanwezig. Hij wordt beschuldigd van dierenmishandeling. Officier van Justitie, dr. Rolero Santurián, die aan het hoofd van deze zaak staat, heeft opdracht gegeven deze illegale praktijk per direct te sluiten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools