Van vogels die de ‘vieze luiers’ van hun baby’s opruimen tot kraaien die hun gereedschap opslaan, de natuur is vol keurige soorten.

opruimen
Sommige dieren zijn echte opruimers, zoals de Stille Oceaanratelslang| Fotocredit: siraf72 via Compfight cc

Nieuw onderzoek laat zien dat de noordelijke Stille Oceaan ratelslang zijn driehoekige kop en gespierde nek gebruikt om vies gras aan de kant te vegen in zijn jachtgebied. Waarom de slangen die moeite nemen, weet niemand zeker. Maar een duidelijk pad naar een potentiële prooi zou een zegen zijn voor de reptielen, omdat ze niet heel nauwkeurig kunnen mikken. Bree Putman, voormalig student aan de San Diego State University en mede-auteur van het onderzoek in The Southwestern Naturalist, vertelt:

“Het beestje heeft maar één kans, hij kan het niet overdoen. Waarschijnlijk helpt het dan als ze minder begroeiing op hun weg hebben. Maar er zijn meer experimenten nodig om daar zekerheid over te geven.”

Het blijft opmerkelijk dat een beestje zonder ledematen rommel opruimt.

Zangvogels
Ook de zangvogels houden hun nestje graag schoon. Deze muzikale soort sleept pakjes van slijmvlies, met de uitwerpselen van hun kuikens daarin, uit het nest en laat de stinkende bundels ergens anders achter. Een lijster bijvoorbeeld maakt er een soort slinger van en ‘versiert’ daar elektriciteitsmasten en palen mee.

Mélanie Guigeno, gedragsecoloog bij Canada’s McGill University:

“Nesten van pasgeborenen zijn eigenlijk heel erg schoon. De vogels zijn heel strikt in het meteen verwijderen van de zakjes.”

Door het weggooien, of soms het eten, van de uitwerpselen zorgen de ouders er ook voor dat het nest minder zichtbaar is voor roofdieren.

“Zangvogels maken het nest ook vrij van niet opgegeten voedsel, overleden jongen en eierschalen.”

Mieren
In plaats van de doden te laten rotten in de tunnels, dragen mieren hun overleden bondgenoten naar buiten. Uit een recent onderzoek blijkt dat mieren eerder zullen sterven als ze belemmerd worden bij het wegbrengen van de lichaampjes. Dit vanwege de verhoogde kans op ziektes.

Volgens Bert Hölldobler, een sociologist aan de Arizona State University, heeft het nest van de Harpegnathos saltator een aparte rommelkamer gevuld met dode mieren en voedselresten. De kamer wordt bemand door een heus ‘afvalwater team’, bestaande uit maden, die de rotzooi opeten om zo te voorkomen dat de kamer verstopt raakt.

Naakte molratten
Deze knaagdieren bouwen speciale toiletruimten in hun grote ondergrondse nesten. Als afval hun toilet verstopt, maken ze de wc dicht met aarde en graven ze gewoon een nieuwe. Ze kunnen kieskeurig zijn over hun tunnels, want wortels, keien en andere rommel die in de weg ligt wordt zonder pardon aan de kant gedrukt. Wetenschappers hebben dit ontdekt door kabels en een thermometer in een hol te plaatsen. De groep ging onmiddellijk aan de slag om die ongewenste voorwerpen uit de weg te ruimen.

Wipsnavelkraai
Deze ambachtslieden maken haakjes van stokjes om hiermee hun prooi uit de binnenkant van takken te halen. Ze laten hiermee niet alleen zien hoe slim ze zijn maar ook hoe netjes; als ze klaar zijn slaan ze het gereedschap ook weer keurig op. Ze dragen het onder hun klauw naar een gat in een boom om het daar te bewaren voor een volgend gebruik.

Het maken van zo’n werktuig kost de kraai veel tijd en als je vogels ziet die onderweg per ongeluk hun kostbare gereedschap laten vallen, lijken ze ook opvallend gefrustreerd, zo blijkt uit een onderzoek.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen