Twee nieuwe federale wetten in de Verenigde Staten moeten ervoor zorgen dat er meer en beter toezicht komt op het houden van tijgers. En volgens verschillende dierenwelzijnsorganisaties is dat hard nodig. In de Verenigde Staten wonen namelijk meer tijgers in gevangenschap dan er wereldwijd nog in het wild leven. Waar er in het wild nog maar zo’n 3200 tijgers leven, wonen er in de VS tussen de 5000 en 10.000 tijgers in achtertuinen, kelders, rondtrekkende dierentuinen en wegrestaurants.

bescherming van tijgers
Siberische tijger | Foto: Wikimedia Commons

Technisch gezien zijn alle tijgers beschermd door de Endangered Species Act, maar de Amerikaanse regering heeft lang alleen de raszuivere handel in tijgers zoals Bengaalse tijgers en Siberische tijgers gecontroleerd en gereguleerd. Echter, bijna alle van de duizenden tijgers gehouden en gefokt door particulieren in de Verenigde Staten staan bekend als “algemene” tijgers, waarvan de bloedlijnen zijn gemengd. Omdat die tijgers werden gezien als onbelangrijk voor het behoud wilde tijgers, werd er nooit toezicht gehouden op de verkopen en aankopen van deze tijgers.

Een nieuwe federale wet brengt hier verandering in. Zo is er voor handel tussen staten voortaan een vergunning van de US Fish and Wildlife Service nodig of een registratie in het kader van het Captive-bred Wildlife Registration program. Op deze manier wordt het verhandelen van gefokte dieren bemoeilijkt.

Daarnaast kondigde de U.S. Department of Agriculture eerder al aan dat dierentuintjes langs de weg, circussen en dergelijke geen jonge dieren onder de vier weken in contact mogen brengen met hun publiek. Volgens The Humane Society zijn er zo’n 75 reizende exposanten die toestaan dat publiek apen, beren en grote katten en jonge dieren aaien, knuffelen en ermee op de foto gaan.

Desondanks zorgt deze wet niet voor een verbod op het houden en fokken van tijgers. Fish and Wildlife Services zegt op haar website dat deze regel ‘niet groot is in omvang en is slechts een bescheiden financiële of administratieve last voor de betrokken partijen.’ Daarnaast geeft ze aan dat deze regel het fokken van ‘algemene’ tijgers zal ontmoedigen, maar benadrukt dat reizende exposanten hun activiteiten kunnen blijven voortzetten en dat tijgers met de juiste documenten nog steeds van staat naar staat verhandeld kunnen worden.

Ondanks dat dit een stap in de goede richting is, is er dus nog veel te behalen in de VS.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen