Al maandenlang spoelen duizenden dieren aan op stranden in Chili. Volgens onderzoekers is het weerfenomeen El Niño waarschijnlijk de oorzaak van de vele dode walvissen, zalmen, sardines en mosselen, evenals de milieuverontreiniging door viskwekerijen.

zeedieren op Chileense kusten
Tonnen dode sardines spoelden aan op de Chileense kust | Fotocredit: henry jager via Foter.com / CC BY-NC-ND

Eind 2015 spoelden meer dan 300 Sei-walvissen aan in Patagonië, in het zuiden van Chili. Sindsdien volgende vele andere dode zeedieren. Een enorme algengroei zorgde er begin dit jaar voor dat zo’n 40.000 ton zalmen stikten in de regio Los Lagos. Ook spoelden 10.000 dode inktvissen aan op het eiland Santa Maria. In april werden de oevers van de Queule rivier bedekt met meer dan 8000 ton sardines en duizenden dode mosselen langs de kust van het eiland Chiloe.

Wat de oorzaak van de massale sterfte van de diverse diersoorten precies is, is nog een mysterie. Chili kent elk jaar wel een algengolf (rood tij), maar deze komt gewoonlijk alleen in het zuiden van de kustlijn voor en treft gewoonlijk geen weekdieren zoals mosselen. Wetenschappers denken dat de opwarming van het zeewater, dat tot een algengroei kan leiden, veroorzaakt wordt door het weerfenomeen El Niño. De enorme hoeveelheid algen zorgen voor een tekort aan zuurstof en scheiden giftige stoffen uit. Ook de uitbreiding van viskwekerijen in het zuiden van Chili kan een oorzaak zijn van deze algenbloei. Onderzoekster Laura Farias:

“Er zijn studies die aantonen dat de groei van toxische algen in Patagonië een gevolg kan zijn van aquacultuur.”

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde