Geruisloos heeft de regering van Zuid-Afrika dit jaar een belangrijk besluit genomen over de status van maar liefst 33 wilde diersoorten in het land. Leeuwen, cheeta’s, neushoorns, zebra’s en vele andere wilde diersoorten zijn nu aangemerkt als landbouwdieren. Dit betekent dat er nu ongebreideld kan worden gefokt met de dieren en ze genetisch kunnen worden gemanipuleerd. Opvallend is dat het allemaal dieren zijn die zeer gewild zijn bij trofeejagers, de toeristenindustrie en de traditionele geneeskunde in Azië, die onder meer hoorn van neushoorns en botten van leeuwen en ook tijgers gebruikt voor zogenaamde medicijnen.

Nieuwe status wilde dieren Zuid-Afrika zorgwekkend
LIONSROCK van VIER VOETERS vangt geredde grote katachtigen op | Foto: ©Rowenagoesape

Van ‘knuffelfarms‘ en ‘canned hunting’ tot het fokken van wilde dieren voor hun botten; Zuid-Afrika fokt steeds meer wilde dieren. Zo er leven maar liefst 8.000 gefokte leeuwen in het land. Als jong welpje worden ze bij hun moeder weggehaald zodat toeristen ze kunnen knuffelen en de fles geven op zogeheten knuffelfarms. Eenmaal volgroeid en ongeschikt voor interactie met toeristen kunnen trofeejagers ze neerschieten. Dat gebeurt tijdens een ‘ingeblikte’ jacht – canned hunting – in een omheind gebied waaruit de leeuwen niet kunnen ontsnappen. De botten van de gedode dieren worden in Azië gebruikt om er medicijnen van maken, of wijn.

Amendement op Animal Improvent Act

De wet genaamd ‘Animal Improvement Act’ is voornamelijk bedoeld voor het verbeteren van diersoorten voor een betere voedselproductie. Een kleine aanpassing in deze wet maakt het nu dus ook mogelijk ongebreideld met de wilde dieren te fokken, fokresultaten te beïnvloeden, oftewel genetisch te manipuleren, om zo productie of prestaties te verhogen. De dieren kunnen zo bijvoorbeeld tammer worden gemaakt, zoals we ooit door manipulatie middels kruising van de wolf huishonden maakten. Ook kunnen leeuwen met tijgers worden gekruist of van kleur veranderen. Witte leeuwen bijvoorbeeld zijn zeer geliefd bij jagers.

Nieuwe status wilde dieren Zuid-Afrika zorgwekkend
Zebra’s zijn in Zuid-Afrika landbouwdieren geworden | Foto: publiek domein

Gefokte wilde dieren geen status

De wet geldt dus voor gefokte wilde dieren. Tot de invoering van het amendement hadden deze wilde dieren in Zuid-Afrika geen status. Het waren geen wilde dieren, maar ook geen boerderij- of landbouwdieren. Handhaving van wetten en controles op de dieren waren hierdoor niet mogelijk, maar of deze nieuwe status enig wild dier goed doet is zeer de vraag volgens natuurbeschermingsorganisaties. Het besluit is in ieder geval gevierd door de vele in gevangenschap levende leeuwen- en neushoornfokkers, die wanhopig hun producten op de markt willen brengen in een omgeving die steeds vijandiger staat tegenover de jacht en verkoop van bijvoorbeeld neushoornhoorn en tijger- en leeuwenbotten.

Nekslag voor biodiversiteit

Alle natuur- en dierenwelzijnsorganisaties, maar ook traditionele jagersverenigingen slaan groot alarm . Ze vrezen voor genetische vervuiling van wilde diersoorten met de invoering van het amendement. Ook is het nog maar zeer de vraag of de wet het welzijn van de gefokte dieren vergroot. Dit jaar werden er bijvoorbeeld meer dan 100 ernstig verwaarloosde leeuwen gevonden in een fokcentrum in Zuid-Afrika. De zieke dieren werden verrassend genoeg gefokt door een lid van een organisatie die zich inzet voor verantwoorde zorg voor leeuwen. De dieren zaten in overvolle kooien en bleken ziek of zelfs op sterven na dood. Hierover is in de media vrijwel niets vermeld.

Nieuwe status wilde dieren Zuid-Afrika zorgwekkend
Geredde leeuw in LIONSROCK van VIER VOETERS | Foto: ©Rowenagoesape

Onverantwoorde keuze

Animals Today-redacteur Rowena Facee Schaeffer was vorige maand voor een conferentie van Afrikaanse opvangcentra voor wilde dieren in LIONSROCK, het grootste opvangcentrum voor grote katachtigen in Zuid-Afrika. Daar werd het besluit, wat zonder openbare raadpleging is aangenomen, toegelicht en uitgebreid besproken. Internationaal directeur wilde dieren van VIER VOETERS, Ioana Dungler, zei ter plaatse hierover het volgende:

“Wilde dieren de status van boerderijdieren te geven en toe te staan met ze te fokken, erop te jagen en alle andere commerciële activiteiten met deze dieren is een zeer onverantwoorde keuze. Niet alleen voor prachtige Zuid-Afrikaanse natuur in zijn geheel, maar ook voor alle individuele wilde dieren die de dupe zijn van commerciële activiteiten. De wreedheden tegen deze dieren zijn al zo vaak bewezen en het is dramatisch om te zien dat ethische waarden geen onderdeel zijn van de besluitvormingsprocessen. Er is geen enkele zorg en empathie voor de Zuid-Afrikaanse natuur. De Big Five, Zuid-Afrika’s grootste schat, is gewoon te koop.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Rowena Facee Schaeffer