VIER VOETERS - RoemeniëVIER VOETERS protesteert en presenteert een humane en duurzame oplossing 

Ten gevolge van een tragisch ongeluk vorige week, waarbij een jongen dodelijk verwond werd door zwerfhonden, heeft de Roemeense president Băsescu het parlement opgeroepen om het doden van tienduizenden zwerfhonden direct te autoriseren. Vanochtend diende VIER VOETERS een alternatieve oplossing in bij de Roemeense overheid.

Gecastreerd - Roemenië
Gecastreerde pup | Foto: Vier Voeters

De internationale dierenbeschermingsorganisatie roept al jaren op tot een nationaal actieplan waarbij het doden van honden wordt vermeden. Volgende week zal het parlement reageren.

“We zijn verbaasd en boos over de recente emotionele en extreme uitspraken van belangrijke Roemeense leiders die Roemenen hebben aangezet tot haat en het  doden van zwerfhonden. We roepen op tot wijsheid en een constructieve dialoog. We hebben onze oplossing vandaag aangeboden en we vertrouwen erop dat de Roemeense leiders dit zullen oppakken”, zegt Gabriel Paun, campagneleider bij VIER VOETERS Internationaal.

Roemenië kampt al lange tijd met problemen door grote populaties zwerfhonden. Het doden van de honden zal echter geen effect hebben op de oorzaak van het probleem, wat snelle reproductie is. Eén generatie later zal een nieuwe populatie van honden de plaats van de gedode dieren innemen. VIER VOETERS hanteert daarom de CNR-methode: zwerfhonden worden gevangen, gecastreerd, gevaccineerd, ontwormd en weer teruggeplaatst op de locatie waar ze vandaan komen. De CNR-methode wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en andere organisaties erkend als de enige bewezen methode die op lange termijn effectief is voor een humane en duurzame controle van zwerfdierpopulaties.

Vangen van zwerfhond - Roemenië
Vangen van een zwerfhond | Foto: Vier Voeters

De oplossing die VIER VOETERS biedt, pakt tevens het dumpen van honden aan. Voor verantwoord huisdierbezit zijn maatregelen nodig als verplicht chippen en castreren en boetes voor het dumpen van honden. De uit de hand gelopen situatie op straat moet worden aangepakt met een adoptieprogramma. Pers en politici spelen hierbij een belangrijke rol: als zij voor de oplossing een fractie van de interesse bieden die zij afgelopen week toonden voor het tragische ongeval, kunnen dierenliefhebbers gevonden worden voor succesvolle adoptie van zwerfhonden.

“De aanpak zou moeten zijn als het opruimen van een overstroomd appartement: eerst goed het lek afsluiten, dan de pijp herstellen en dan het huis schoonmaken. Sinds 2001 heeft VIER VOETERS in Roemenië zo’n 100.000 zwerfdieren gevangen, gecastreerd en teruggeplaatst. In Boekarest waren dat 10.466 zwerfdieren, in zowel kleine als grootschalige projecten. De autoriteiten moeten dit ondersteunen door ‘het lek’ aan te pakken in de vorm van verplicht verantwoord huisdierbezit en daarna ‘schoon te maken’ in de vorm van een adoptieprogramma”, legt Paun uit.

VIER VOETERS roept het Roemeense parlement op om basale emoties te negeren en verstandig te reageren door een oplossingsgerichte zwerfdierenwet aan te nemen die het doden vermijdt. Met behulp van een internationale e-mail protestactie wil VIER VOETERS deze oproep kracht bijzetten.

Persbericht Vier Voeters