Iedereen die een dier in nood redt is een held in onze ogen, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar nu het jaar ten einde loopt willen we er iemand uitlichten die dit jaar wereldwijd opzien baarde: de man die begin deze maand tijdens de vreselijke natuurbranden in Californië met gevaar voor eigen leven een konijn uit de vlammenzee redde. Maar wie was hij nou werkelijk?

vlammenzee
Het geredde konijn maakt het goed, maar de genezing gaat nog wel even duren | Foto: Alyssa Schlange – California Wildlife Center/Facebook

De beelden van de redding gingen de hele wereld over. Misschien wel omdat ze pijnlijk duidelijk maken hoe kwetsbaar je bent als mens wanneer het om een razende vlammenzee gaat. Maar wat ons betreft ook omdat ze illustreren dat dieren al helemaal niets kunnen beginnen wanneer hun leefgebied verwoest wordt door een brand. Voor de meeste media tellen vooral de cijfers van menselijke slachtoffers en de financiële schade. Weinigen besteden aandacht aan de ontelbare dierlijke slachtoffers die natuurbranden opeisen.

vlammenzee
Foto: screenshot video ABC7/YouTube

Huiveringwekkend
Toen de man uit zijn auto sprong om het doodsbange konijn uit de vlammenzee te redden werd de wereld met de neus op de feiten gedrukt dat dieren de eerste slachtoffers zijn bij een natuurbrand. Door het voortrazende vuur in Californië is een gebied in rook opgegaan ter grootte van de provincie Utrecht. Dat was op het moment dat men dacht het vuur onder controle te hebben, maar kort daarna werd er weer een nieuwe brandhaard geconstateerd. Het is huiveringwekkend om erbij na te denken hoeveel dieren tijdens de grootste natuurbrand in de geschiedenis van Californië het leven hebben gelaten.

vlammenzee
Hebbes! | Foto: screenshot video ABC7/YouTube

Gonzales of Wadnan?
Helaas is er aanvankelijk onduidelijkheid ontstaan over wie de held die het konijn redde werkelijk is. Kort nadat de beelden viraal gingen was er iemand met de naam Oscar Gonzales die beweerde dat hij degene was die het konijn had gered. Dit leverde hem meteen een heldenstatus op. Maar kort daarna meldde zich de 21-jarige Caleb Wadnan, die op zijn beurt zei de konijnenredder te zijn.

Uit onderzoek, onder meer door de Huffington Post, blijkt dat laatstgenoemde inderdaad een konijn met verschroeide vacht en verbrande oren heeft afgegeven bij dierenziekenhuis Conejo Valley Veterinary Hospital. Hij kon dit ook bewijzen door het overleggen van foto’s. Nieuwszender NBC4 onderzocht vervolgens nauwlettend de beelden van de redding en kwam tot de conclusie: de 21-jarige Caleb Wadnan is de enige ware held.

vlammenzee
Konijnenredder Caleb Wadnan | Foto: screenshot video News Today/YouTube

Dit zegt Wadnan over de redding:

“Ik reed over de snelweg en zag plotseling een doodsbang dier. Ik stapte uit om het te helpen. Het konijn schreeuwde van angst en pijn. Ik voelde me erg zeker van mijzelf. Daarom had ik meer aandacht voor het bedreigde leven van het konijn dan voor mijn eigen veiligheid.”

Risico genomen
Er is ook kritiek op de reddingsactie van Wadnan, want door zijn handelswijze heeft hij het konijn mogelijk nog angstiger gemaakt dan het al was. Maar voor ons telt vooral dat hij het risico heeft genomen om te stoppen op een plek waar anderen het liefst zo snel mogelijk doorreden. Wadnan nam de moeite om een dier te redden onder levensgevaarlijke omstandigheden. En dat getuigt van een goed hart.

Het konijn is, nadat Wadnan het naar het dierenziekenhuis had gebracht, voor herstel ondergebracht in het California Wildlife Center.

Bekijk de inmiddels beroemde beelden van de redding hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen: The Washington Post, Huffington Post ©AnimalsToday.nl Bart van Riel