Milieudefensie zegt dat het gebruik van palmolie in de Nederland de afgelopen zes jaar is verdubbeld. De natuurorganisatie verklaart dit naar aanleiding van een eigen onderzoek naar het gebruik van palmolie als brandstof in Europa.

Ontbossing door palmolie
Ontbossing voor productie palmolie | Foto: Wakx / Foter / CC BY-SA

In dezelfde periode kent het gebruik in heel Europa een meer dan verdrievoudiging, vooral door aanmoediging vanuit de EU zelf om in de transportsector meer gebruik te maken van biobrandstoffen.

Koploper

Nederland is met een gebruik van 1,3 miljoen ton palmolie per jaar de grootste importeur en verwerker in de Europese Unie. Het overgrote deel wordt gebruikt als biobrandstof voor auto’s.

Klimaatprobleem

De groei is alarmerend. Palmolieplantages leggen grote druk op natuur en milieu, vergroten de klimaatproblematiek en worden gecreëerd ten koste van tropisch regenwoud en al het leven wat daarbij hoort. Maar ook ten koste van landbouwgrond, dat weer problemen oplevert voor de lokale bevolking in de zin van voedselschaarste.

Europees Parlement

Milieudefensie roept dan ook het Europees Parlement op in te stemmen met een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van palmolie aan banden te leggen. Aanstaande woensdag wordt hierover gestemd.

Geert Ritsema van Milieudefensie zegt:

“Het is onacceptabel dat wij in Nederland en Europa onze tanks volgooien met palmolie, terwijl dat elders in de wereld leidt tot grootschalige ontbossing en voedselschaarste. Het is zorgwekkend dat ons palmoliegebruik zo sterk toeneemt. Wij roepen de Europarlementariërs op om een rem te zetten op het gebruik van palmolie en andere voedselgewassen als brandstof voor de transportsector.” [Bron]

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl