Selfies met quokka’s zijn taboe op Instagram. De foto-app vindt het op de foto gaan met deze mini-kangoeroe dierenmishandeling.

selfies
Instagram: selfies met mini-kangoeroes dierenmishandelingPhoto Credit: Daniela Parra F. Flickr via Compfight cc

Sinds kort krijg je de volgende waarschuwing te zien, wanneer je zoekt naar de hashtag #quokkaselfie:

“Je zoekt naar een hashtag die mogelijk leidt naar posts waarop schadelijk gedrag tegenover dieren of het milieu wordt aangemoedigd.”

selfies

 

Pas na het wegklikken van de melding verschijnen de ruim 21.000 selfies met de kleine kangoeroes…

Kwetsbaar op de Rode Lijst
De quokka is een wallaby, een klein soort kangoergoe, die in het zuidwesten van Australië voorkomt. Ze zijn staan geclassificeerd als “kwetsbaar” op de Rode Lijst van IUCN. Naar schatting leven er nog maar 14.000 quokka’s in het wild, voornamelijk op twee eilandjes voor de Australische kust: Rottnest Island en Bald Island.

Gratis reclame
Quokka’s zijn dé attractie van het Australische Rottnest Island en selfies met deze dieren zijn dan ook de ultieme gratis reclame om toeristen naar het eiland te lokken. De lokale overheid vindt de waarschuwing dan ook maar onzin en is in gesprek met Instagram om de waarschuwing zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Een woordvoerder verklaart:

“De blokkade van Instagram laat niet zien wat wij doen om de populatie in stand te houden. En het helpt mensen ook niet de dieren beter te begrijpen.”

Boete
Door het regelmatige contact met mensen zijn de quokka op Rottnest island hun schuwheid verloren. Mensen kunnen het niet laten en nemen graag selfies met de dieren. Het is verboden de quokka’s aan te raken of te voeren. Wie dat wel doet, kan ter plekke een boete van zo’n 120 euro krijgen. Het mishandelen van de kleine kangoeroes kan een boete van tienduizenden euro’s of een celstraf opleveren.

Het maken van selfies valt volgens de lokale autoriteiten van Rottnest Island niet onder dierenmishandeling. Ze sluiten zelfs regelmatig deals met gote sterren, die door middel van het maken van een selfie meer toeristen naar het eiland moeten lokken. Onlangs gaf de Australische actrice Margot Robbie – onder meer bekend van de film I, Tonya – daaraan gehoor. De plaatste een quokkaselfie op haar Instagram-account.

https://www.instagram.com/p/BggcIZ7AtXy/

Minister van Toerisme Paul Papalia verklaarde eerder:

“Pas als er quokkaselfie-moeheid komt, hebben we ons doel bereikt.”

Bron: HLN.be ©Animalstoday.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.