Vijf olifanten zijn het slachtoffer geworden van een verkeersongeluk in het Spaanse Pozo de Cañada (Albacete). Eén van de olifanten overleefde het ongeluk niet. De olifanten werden vervoerd door Circus Gottani. Foto’s van het ongeluk, waarin te zien is hoe de olifanten op en naast de weg staan, sommige verwond, zorgden voor veel ophef in de sociale media en Spaanse pers.

circusolifanten
Ongeluk met vijf Spaanse circusolifanten | Foto: Facebookpagina PACMA

De olifanten werden diezelfde dag naar een hal van een dorp in Albacete gebracht. Silvia Barquero, voorzitter van de Spaanse dierenpartij PACMA, ging naar het gebied om informatie te verzamelen over de gezondheid van de dieren. Volgens PACMA heeft één olifant ernstig letsel aan een poot, waar hij niet op kan steunen. Het dier probeerde continu aarde over de wond te gooien om de pijn te verlichten. Een ander olifant is ook verwond. Hieronder beelden van olifant met letsel aan poot.

Silvia Barquero bevestigt ook dat Circus Gottani van plan is de verwonde dieren weer te gebruiken voor acts. Bij één van deze acts moet de olifant met de achterpoten op een kruk staan, met de voorpoten in de lucht en een hoed op. Barquero vindt dit een grote schande. Ze betreurt het dat geen enkele van de nationale partijen iets doet om een einde te maken aan het leed van dieren in circussen. Hieronder beelden van de olifanten, vrijgegeven voor PACMA.

Wetgeving
De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend, al heeft de politie het vermoeden dat de vrachtwagen die de olifanten vervoerde tijdens het inhalen de tragedie veroorzaakte. Verder was de vrachtwagen niet goedgekeurd voor het vervoer van olifanten, omdat in Spanje zo’n goedkeuring gewoonweg niet bestaat. Er is geen wet die reguleert hoe circusdieren vervoerd dienen te worden. Jaren geleden werd het reglement 1/2005 over bescherming van wilde dieren tijdens transport door de Europese Commissie  aangenomen, maar circusdieren werden hierin niet opgenomen.

Het vervoeren van vijf olifanten kan ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid op de weg. Eén van de olifanten overleefde het ongeluk niet, maar dit had kunnen leiden tot een tragedie van een nog grotere omvang. Circussen kunnen, met de huidige wetgeving, gewoonweg de veiligheid en bescherming van wilde dieren niet garanderen wanneer het op transport aankomt.

Protest PACMA
De Spaanse dierenpartij protesteerde op woensdag 4 april tegenover het Ministerie van Milieu. Laura Duarte, woordvoerder van PACMA, gaf aan dat de partij een aanklacht wil indienen bij het Ministerie van Milieu met het verzoek een einde te maken aan het gebruik van dieren bij spektakels. Duarte:

“De Spaanse samenleving vraagt al jaren om het einde van spektakels met dieren, omdat circussen deel uitmaken van het verleden.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
In de afgelopen drie jaar besloten vier Spaanse deelstaten (Catalonië, De Balearen, Galicië en Murcia) circussen met dieren te verbieden. Meer dan 470 gemeenten in Spanje maakten een einde aan het uitvoeren van spektakels met dieren binnen de grenzen van hun gemeenten. Meer deelstaten hebben de intentie geuit om circussen met dieren niet langer toe te staan.

Europa
Spanje is één van de weinige Europese landen waar dit soort spektakels nog toegestaan zijn. In de meeste landen van de Europese Unie is het verboden, onder meer in: Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Denemarken, Slovakije, Slovenië, Finland, Griekenland, Nederland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Zweden en recentelijk in Italië, Engeland en Schotland.

Ook veel landen buiten Europa kennen een verbod, zoals onder meer Bolivia, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, India, Iran, Israël, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Singapore en Taiwan.

Petitie
PACMA startte een petitie om te voorkomen dat de olifanten terug zullen keren naar circus Gottani, zodat ze niet langer gebruikt worden voor spektakels met dieren. Deze is hier te tekenen.

Vertalingen:

– Nombre: Naam
– Apellidos: Achternaam
– Provincia: Provincie (u kunt kiezen een provincie kiezen, ook al woont u hier niet)
– Acepto la política de privacidad: Ik accepteer het privacy beleid
– Quiero estar informado de las actividades del PACMA: Ik wil op de hoogte blijven van de activiteiten van PACMA
– Enviar: Verzenden

Bronnen: EFE Verde, AnimaNaturalis, El Mundo ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer