Wandelaars in de bossen van Zuid-Limburg en de aangrenzende Ardennen krijgen op het hart gedrukt om geen jonge poesjes mee te nemen als ze die aantreffen. De kans bestaat dat het gaat om een kitten van de wilde kat, die steeds vaker in deze gebieden wordt waargenomen.

wilde kat
Wilde kat met jong | Foto: Peter Trimming/Wikimedia

De eerste officiële waarneming van de wilde kat in Zuid-Limburg was vorig jaar, toen een cameraval het dier vastlegde in het Vijlenerbos bij Vaals. Uit analyse van de beelden bleek dat het ging om een heuse wilde kat, niet te verwarren met verwilderde katten. Het dier werd voorzien van een zender en dat leverde een schat aan informatie op over het territorium van de kat.

Dikkere staart

De wilde kat lijkt erg op een cyperse huiskat. Alleen de tekening op zijn rug en staart verraadt dat het gaat om de wilde variant. Ook hebben ze een dikkere staart en hun kop lijkt iets meer gedrongen te zijn met vrij dicht bij elkaar staande ogen. Over hun rug loopt een zwarte streep die vlak voor de staartinplant stopt. Bij cyperse huiskatten loopt deze streep vrijwel altijd door. De staart heeft meerdere zwarte ringen en eindigt in een zwarte punt. Verder hebben ze een vleeskleurige neus en hun voetzooltjes zijn alleen bij de tenen zwart of donker van kleur. De wilde kat is een ver familielid van onze gedomesticeerde huiskat, maar kwam al veel eerder voor in Europa. Voor het begin van de Middeleeuwen verdween de wilde kat uit ons land.

Schichtig

De waarschuwing om geen kittens uit het bos mee te geven is gebaseerd op een voorval waarbij wandelaars op de grens van de Ardennen en de Duitse Eifel een cypers jong poesje vonden. Ze dachten dat het een achtergelaten of verdwaald beestje was en namen het mee naar een opvangcentrum voor dieren in Opglabeek, België. Het katje gedroeg zich echter schichtig en was nauwelijks te benaderen. Na het consulteren van een deskundige kwam die tot de conclusie dat het ging om het jong van een wilde kat, waarschijnlijk alleen gelaten door de moeder om naar voedsel te zoeken.

Foto

Wandelaars die een jong cypers ogend poesje vinden in de bossen krijgen het advies om een foto van te maken met daarop de rug en staart goed in beeld en de plaats en tijd van de waarneming te noteren. Deze informatie en de foto kunnen via e-mail opgestuurd worden naar ARK Natuurontwikkeling, een organisatie die onderzoek doet naar het terreingebruik en de migratieroutes van wilde katten in Zuid-Limburg, die vanuit de Ardennen en de Eifel naar ons land zijn gekomen.

Bekijk hieronder de beelden die vorig jaar bewezen dat de wilde kat zich definitief in Zuid-Limburg heeft gevestigd:
.

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel