Zaterdag 6 juni zal er een grote protestactie plaatsvinden bij het Dolfinarium in Harderwijk. Meer dan honderd demonstranten worden verwacht bij de actie, dat onderdeel is van het wereldwijde protest: ‘Empty the Tanks’.

Dolfinarium Harderwijk
Foto: Wikimedia Commons

Binnen Europa verdwijnen steeds meer dolfinaria. Het Dolfinarium in Harderwijk is wat organisator Janet Mulder betreft het volgende dolfinarium dat de deuren definitief mag sluiten:

“Het houden van dolfijnen in gevangenschap is een moderne vorm van slavernij. Bij een bezoek aan het dolfinarium denken veel mensen niet direct aan dierenleed, maar de glimlach van een dolfijn is de grootste leugen. Een dolfijn heeft altijd een glimlach op zijn gezicht, zelfs als het dier pijn heeft of verdriet ervaart. Uit onderzoek is gebleken dat dolfijnen in gevangenschap depressief worden. Er zijn zelfs dolfijnen die zelfmoord hebben gepleegd, bijvoorbeeld de meest beroemde dolfijn ooit: TV-dolfijn Flipper.”

Over dolfijnen in gevangenschap zijn al erg lang discussies gaande. Veel mensen zien een dagje Dolfinarium als een leuk dagje entertainment. Maar er komen ook steeds meer tegenstanders van dolfinaria, mensen die inzien dat dolfijnen niet in gevangenschap gehouden zouden mogen worden. Nadat in 2013 de film ‘Blackfish‘ verscheen kunnen vele dolfinaria over de hele wereld merken dat de omzetcijfers achteruit gaan.

Mulder:

“Vanaf 1 september 2015 mogen er in de circussen in Nederland geen wilde dieren meer gebruikt worden. Dit is inmiddels in Den Haag door de Eerste Kamer zo beslist. In een dolfinarium moet een dolfijn een kunstje uitvoeren en krijgt het daarna als beloning een dode vis. Een dolfinarium is ook een circus, een circus met een piste van water. Ook dit circus moet in Nederland verboden worden, zoals al in vele andere landen dolfinaria verboden zijn.”

De bezoekers van het Dolfinarium zullen zaterdag tussen 10:00 en 18:00 uur worden geïnformeerd over dolfijnen in gevangenschap. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van flyers, spandoeken en protestborden.

Meer informatie over ‘Empty the Tanks’ en alle deelnemende steden en landen is te vinden op de website emptythetanks.org


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.