Begin juni werd, in de omgeving van Vaals,  de eerste Nederlandse wilde kat voorzien van een halsband met zender. Na een maand zijn de eerste gegevens al spectaculair te noemen. 

Europese wilde kat
Europese wilde kat | Foto: Michael Gäbler [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons

Ark Natuurontwikkeling wil zoveel mogelijk gegevens verzamelen over het leven van de wilde kat in Nederland. Zo kwam Ark erachter dat het gebied van deze wilde kat zo’n 35 vierkante kilometer bedraagt, het gebied strekt zich uit tot over de grens met België en Duitsland. De uiterste punten liggen, in vogelvlucht, bijna vijftien kilometer uit elkaar en de grootst afgelegde afstand is ongeveer negen kilometer in één nacht.

Helaas wordt het territorium doorsneden door twee drukke wegen, zonder tunnels voor overstekende dieren. Een groot risico dus voor deze wilde kat. Gelukkig bevindt het dier zich meestal in het bos. Overdag rust hij uit in een dassenburcht, om ’s nachts op zoek te gaan naar zijn favoriete voedsel, muizen en konijnen.  Het liefst zoekt de wilde kat zijn voedsel in graslanden aan de rand van het bos. Uit de gegevens blijkt ook dat hij rechtsomkeert maakt als het gras kortgemaaid is.

Uit het onderzoek blijkt dat nog minimaal één andere wilde kat in het  gebied leeft. De onderzoekers proberen nu nog minimaal één andere wilde kat te vangen en te zenderen, in de hoop meer te weten te komen hoe de katten op elkaar reageren en op welke manier hun leefgebieden overlappen.

Wilde katten zijn al voor de Middeleeuwen uit Nederland verdwenen. Net als andere verdwenen diersoorten als wolf en lynx maakt de wilde kat zijn rentree in Nederland. Vanuit de Eifel en de Ardennen hebben zij de weg weer gevonden naar ons land. Om meer te weten te komen over de wilde kat in Nederland, heeft Ark Natuurontwikkeling een zenderonderzoek opgezet.

Meer over het wilde kattenonderzoek is te lezen op www.ark.eu/wildekat.

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eindhoven