Op camerabeelden is vastgelegd dat de Europese wilde kat (Felis silvestris) zich weer heeft laten zien op Nederlandse bodem. Onderzoekers van ARK Natuurontwikkeling plaatsten vorig jaar 246 camera’s op 16 verschillende plekken bij het Drielandenpunt, het Geuldal, het Gulpdal en in aangrenzende Belgische en Duitse natuurgebieden.

Wilde kat
Wilde kat | Foto via Wikimedia Commons

De Europese wilde kat lijkt op een zeer forse cyperse huiskat, maar dan met een dikkere staart. Over de staart lopen een aantal brede zwarte ringen en deze is afgerond en zwart. De ogen van de wilde kat zijn vaalgeel van kleur. Het dier was al geruime tijd uitgestorven in Nederland omdat er op werd gejaagd, maar ook door de veranderende biotoop. Het dier is zeer schuw en nu dus beschermd. Door deze bescherming en het aanplanten van bossen, lijkt het beter te gaan met de soort. Helaas worden ze nog wel eens per ongeluk doodgeschoten, omdat ze worden aangezien voor verwilderde zwerfkatten.

In Duitsland en België lopen ook enkele lynxen, maar de kans dat deze wilde kat zich in Nederland laat zien is zeer klein. Onze bossen zijn voor deze soort niet geschikt en worden door te veel mensen bezocht.

De onderzoekers pleiten voor een vervolg van het onderzoek over 2 jaar om vast te kunnen stellen of de wilde kat zich weet te handhaven in de Nederlandse bossen.

Het complete rapport is hier te downloaden.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker