In het weekend waarin het EK voetbal van start gaat, vertrekt een team van vier Nederlandse vrijwilligers van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters naar Oekraïene. Deze vrijwilligers gaan zich daar inzetten voor een groot castratieproject dat Vier Voeters heeft opgezet met goedkeuring van het Oekraïense ministerie van milieu. 

Zwerfhond Oekraïne

Morgen is de aftrap van het EK en heel Europa maakt zich op voor een paar weken mooi voetbal. Het EK kent helaas ook een keerzijde. Om de straten van de Oekraïense voetbalsteden schoon te maken wordt niet alleen afval opgeveegd. Ook zwerfhonden worden geruimd. Dit gebeurt niet zelden op de meest vreselijke manieren. Internationaal is geschokt gereageerd op beelden van mobiele verbrandovens waar honden levend in werden gegooid. Vier Voeters is na onderhandelingen met de Oekraïense regering tot een overkomst gekomen een castratieproject te starten, waardoor de honden een wrede dood bespaard blijft. De dieren worden gevaccineerd, verzorgd en gecastreerd en vervolgens voorzien van een chip weer vrijgelaten op de plek waar ze zijn gevonden. Soortgelijke castratieprojecten worden al 10 jaar in verschillende landen uitgevoerd door Vier Voeters. Het is de enige effectieve methode gebleken om de zwerfdierenpopulatie terug te dringen. Inmiddels is het castratieproject in volle gang in meerdere steden in Oekraïne.

De vier Nederlandse vrijwilligers gaan het Vier Voeters team in Oekraïne ondersteunen, zodat er zoveel mogelijk honden kunnen worden geholpen. Ze gaan onder andere assisteren bij operaties en behandelingen, honden vangen en weer vrijlaten na behandeling en de lokale bevolking informeren over het project.

Bron ©PiepVandaag.nl