Tot 1025 diende de Nederlandse natuur als leefgebied voor de eland. Langzaam verdween dit zoogdier uit ons land. Nu bijna duizend jaar later is het gigantische dier bezig aan een tocht richting ons vertrouwde land.

Eland
Na duizend jaar is de eland weer op weg naar Nederland | Foto: Pixabay

Een moerrasig gebied, rust en beschutting. Allemaal zaken die belangrijk zijn voor de eland. Ze ontbraken lang in het Nederlandse landschap. Doordat steeds meer moerrassen werden drooggelegd, kregen jagers meer mogelijkheden om op de elanden te jagen. Inmiddels is de situatie veranderd.

Terugkeer

“Net als veel andere soorten, zoals wolven, keert de eland vanuit het oosten terug naar Europa”, vertelt ecoloog Leo Linnartz van stichting ARK Natuurontwikkeling. Echter is de eland minder een bedreiging voor ons landschap dan de wolf. De eland is geen roofdier en eet plantaardig. “Het zijn geen grazers, maar ze eten toppen van dennen en hoge kruiden. Ze zouden goed zijn voor het Nederlandse landschap, omdat ze op een natuurlijke manier de natuur beheren”, vervolgt Leo.

https://twitter.com/KopjeKoffie2/status/1534474190484553728

Natuurlijke ecologische regelaar

De gigantische zoogdieren, die wel twee meter groot kunnen worden en 800 kilo kunnen wegen, zijn daarnaast essentieel voor de natte ecosystemen. Door de lichaamsbouw en de hoeven kan dit kolossale dier gebieden bereiken die andere grazers niet kunnen. Zo houdt de eland deze gebieden leefbaar voor andere kleinere dieren. Normaliter bevindt het dier zich in landen met grote, uitgestrekte natuurgebieden: Scandinavië, Noord-Amerika en Rusland zijn dan ook vooral zijn thuisbasis. Via Polen en Duitsland heeft de eland nu bijna onze grenzen bereikt. De Hoge Veluwe en de Biesbosch zijn voorbeelden van perfecte leefomgevingen voor dit krachtige dier dat houdt van veel ruimte. Het dier leeft veelal alleen en trekt zich terug als het te druk wordt.

eland
Foto: publiek domein (CC0)

Oude bekende

Wanneer de eland zijn rentree zal maken in Nederland is moeilijk te voorspellen, maar dat het hoogstwaarschijnlijk gaat gebeuren staat vast. Voorbereidingen zullen getroffen moeten worden om het dier een zo fijn mogelijke leefomgeving te kunnen verstrekken. “We moeten inzetten op het veiliger maken van bepaalde wegen. Minder hard rijden in de buurt van de Veluwe en goede rasters en ecoducten bouwen”, laat Leo Linnartz weten. Zo zal Nederland er weer een oude bekende bij hebben.

Bronnen

©AnimalsToday.nl Maury Senden