In de Amerikaanse staat Kansas is het vee massaal gestorven door de aanhoudende hitte. De afgelopen dagen was de temperatuur en luchtvochtigheid erg hoog voor de tijd van het jaar. De dieren konden niet acclimatiseren. Daardoor werden ze door de warmte overvallen.

hitte
Duizenden koeien dood door zinderde hitte in VS | Screenshot video

De plots opkomende en aanhoudende hitte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid heeft ervoor gezorgd dat duizenden koeien en andere veesoorten met bosjes tegelijk doodvielen. Ook de verkoelende wind nam. Het vee had het zwaar te verduren in het westen van Kansas. Scarlett Hagins, woordvoerster van de Kansas Livestock Association:

“De dieren konden niet acclimatiseren aan de plotselinge verandering.”

In het noordoosten van de staat liep het kwik op tot wel 42 graden Celsius. Daarnaast wordt er voorspeld dat voor de komende tijd de temperatuur alleen maar oploopt. Gelukkig neemt de wind wel toe waardoor de luchtvochtigheid zakt, wat kan bijdragen aan het beperken van de sterfte onder het vee. Volgens Drew Lerner, hoofd van het lokale weerinstituut:

“Het gaat bedrukkend warm en stressvol zijn voor de dieren.”

2.000 dieren

Het ministerie van Gezondheid en Milieu van Kansas meldt dat er al minstens tweeduizend boerderijdieren zijn overleden door de teisterende extreme hitte. In de Verenigde Staten is Kansas het derde grootste veestaat met meer dan 2,4 miljoen tellende veepopulatie. De veehouders vragen massaal bij het ministerie om advies hoe de vele karkassen kunnen worden opgeruimd. Bovendien gaan de veehouders al langer gebukt onder de droogte en daarbij zijn de voerprijzen gigantisch gestegen door de oorlog in Oekraïne.

Hittestress

Bij hete weersomstandigheden dienen veehouders hun dieren te voorzien van extra water en met regelmaat de gezondheidstoestand van hun vee te checken. Ook in Nederland stijgt de temperatuur en krijgen we te maken met extreem hete periodes. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteiten (NVWA) hanteert hitteprotocollen en voert dan extra controles uit. Volgens dierenwelzijnsorganisaties zijn deze protocollen niet afdoende en pleiten zij voor een Nationaal Hitteplan voor Dieren. Volgens De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (beroepsorganisatie voor Nederlandse dierenartsen) is dit plan in de maak. Daarom, met het oog op de toenemende temperaturen en de voorspelde hetere zomers in de toekomst, is dit geen overbodige luxe voor de dieren en het dierenwelzijn.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman