De Kerstman heeft een zorgwekkende boodschap. Want als de Noordpool in gevaar is, wat heeft dat dan voor gevolgen voor zijn thuis en de cadeautjes die hij elk jaar met Kerstmis langs brengt? Greenpeace maakte een treffend filmpje.

Kerstman
Ligt er in de toekomst nog genoeg sneeuw en ijs op de Noordpool? |
Foto Credit: The Aurora Zone via Compfight cc

Dat Greenpeace actie voert voor het behoud van de Noordpool met campagne Save the Arctic, zal niemand ontgaan zijn. Nu blijkt dat het smeltende poolijs nog een onvoorzien gevolg kan hebben: Kerstmis komt in gevaar door klimaatverandering.

In deze videoboodschap brengt de Kerstman het slechte nieuws: door het smeltende ijs kunnen hij en zijn elfen hun werk niet goed meer doen. Daarom zit er misschien niets anders op dan Kerstmis in de toekomst te annuleren. Duidelijk aangeslagen vertelt de Kerstman in een donkere kelder dat hij wereldleiders als Barack Obama en Vladimir Putin heeft aangeschreven, in de hoop dat zij serieus werk willen maken van klimaatverandering. Maar hij heeft nog niets van ze gehoord. Dit betekent dat zij in ieder geval niet op een cadeautje hoeven te rekenen!

‘Mijn woonomgeving op de Noordpool verdwijnt snel’, zegt de Kerstman. ‘En als we niet snel actie ondernemen, vind je voortaan misschien geen cadeautje meer in je kerstsok. Help me alsjeblieft!’

Sinds 1983 is de Noordpool sneller opgewarmd dan alle andere plaatsen op aarde. Nog nooit was de Noordpool bedekt met zo weinig ijs. Dit zou een waarschuwing moeten zijn, maar oliebedrijven als Shell en Gazprom maken juist gebruik van het terugtrekkende ijs, door te willen boren in gebieden die voorheen onbereikbaar waren. Volgens Greenpeace zal dit de klimaatverandering alleen maar versnellen: de milieu-organisatie pleit daarom voor het instellen van een natuurreservaat rond de Noordpool.

Met dit filmpje van een bezorgde Kerstman wil Greenpeace aantonen dat onze acties nu gevolgen hebben voor de jongere generatie en dat haast geboden is.

Bronnen:  Take Part en Greenpeace ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde