In Tunesië is het skelet van een nog niet eerder ontdekte reuzenkrokodil gevonden. De krokodil die 130 miljoen jaar geleden leefde heeft de naam Machimosaurus rex gekregen, wat staat voor vechtende hagedissenkoning.

reuzenkrokodil
Krokodillen variëren in lengte van zo’n 5 meter (zoals de spitssnuitkrokodil) tot 7 meter (de zoutwaterkrokodil). De gevonden reuzenkrokodil was maar liefst 10 meter lang | Foto: Angelique Lagarde

Met een lengte van 10 meter heeft de krokodil dezelfde lengte als een bus. Het hoofd van het dier alleen al meet 160 centimeter. Het is de grootste krokodilachtige die ooit gevonden is. Het dier is familie van een uitgestorven groep mariene reptielen die nauw verbonden is aan de gewone krokodillen. Een van de ontdekkers, Federico Fanti gaat ervan uit dat M. Rex alles at wat hij op zijn pad tegenkwam.

“Er bestaat geen twijfel over dat dit dier een schrikwekkend dieet had. Zijn tanden zijn ontworpen om hard materiaal te breken. Wat te dicht in de buurt van zijn bek kwam zal als avondeten zijn geëindigd. Zijn grote, sterke bijtkracht beschouwend doet vermoeden dat hij niet zo kieskeurig was.”

Het team waarvan Fanti deel uitmaakt heeft zeven jaar onderzoek gedaan in Tunesië. Ze stuitte op de schedel van M. Rex die samen met nog 3 andere dieren werd gevonden. Uiteindelijk heeft het team slechts een schedel bestudeerd.

De restanten van M. Rex waren duidelijk zichtbaar op de plek waar hij is gevonden. Dat het dier niet eerder is ontdekt komt waarschijnlijk door het feit dat nooit iemand eerder in deze omgeving van Tunesië heeft gezocht naar fossielen.

De vondst van M. Rex kan onderzoekers hopelijk helpen met het begrijpen van de transitie die er heeft plaatsgevonden tussen de tijdperken Jura en Cretaceous. Men gaat ervan uit dat in de transitieperiode sprake is geweest van een grote massa-uitsterving. De vondst van M. Rex ondermijnt dat. Hoezo? Grote reptielen waren al uitgestorven tegen het einde van het Jura-tijdperk. Het lijkt er op dat M. Rex nog zo’n 20 miljoen jaar langer heeft geleefd.

“We denken dat we niet te maken hebben gehad met een wereldwijde uitstervering van soorten tegen het einde van het Jura-tijdperk, maar een lokale uitsterving van verschillende soorten. Afhankelijk van waar in de wereld je gaat graven zul je soorten vinden die het hebben overleefd en andere die het niet hebben overleefd.”

Bron: BBC Earth ©AnimalsToday Lianne Raat