Ondanks dat het nertsenfokverbod van kracht is, blijven Nederlandse nertsenfokkers uitbreidingsvergunningen aanvragen bij provincies en gemeenten. Volgens de wet moeten nertsenhouders hun deuren echter sluiten per 2024 en mogen ze tot die tijd niet uitbreiden.

nertsenfokverbod
Foto: Animal Rights

Dierenbeschermingsorganisaties Bont voor Dieren en Animal Rights maken zich ernstig zorgen over het gebrek aan overheidscontrole op de nertsenfokkerij. Bont voor Dieren-directeur Nicole van Gemert:

“Zonder controle en sancties hebben nertsenfokkers vrij spel. De wet dreigt een wassen neus te worden.”

Illegale nertsen
Gemeenten en provincies toetsen de nieuwe vergunningaanvragen van de nertsenfokkers op basis van ruimtelijke ordening en milieu. Zij kunnen en mogen aanvragen niet toetsen op basis van het nertsenfokverbod. Hiermee ontstaat de wrange situatie dat er uitbreidingsaanvragen voor meer nertsen worden verleend die in strijd zijn met de wet.

Zo hebben nertsenfokkers in Bergeijk, Putten en Stavenisse recentelijk vergunningen ontvangen om duizenden fokteven extra te houden. Animal Rights-directeur Robert Molenaar:

“Een fokteef brengt in het voorjaar gemiddeld vijf jongen voort. Het gaat in totaal om tienduizenden extra nertsen die illegaal gefokt en gedood worden voor een onnodig luxeproduct als een bontjas.”

nertsenfokverbod
Foto: Animal Rights

Boven de wet
Naar aanleiding van Kamervragen, eind december vorig jaar, stelde staatssecretaris Van Dam dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Openbaar Ministerie de mogelijkheid hebben om handhavend op te treden bij overtreding van de Wet verbod pelsdierhouderij. De dierenbeschermingsorganisaties dringen dan ook aan op handhaving. Van Gemert:

“Op dit moment zitten enkel de fokteven en reuen op de nertsenfokkerijen. Pas in het voorjaar worden de jongen geboren. Het is een cruciaal moment voor de NVWA om controles uit te voeren. Op het moment dat de fokkers teveel dieren houden zijn ze strafbaar. De hoogste rechter heeft het nertsenfokverbod onherroepelijk bevestigd. Wat heeft de staatssecretaris nog meer nodig om de wet te handhaven?”

nertsenfokverbod
Foto: Animal Rights

Op heterdaad betrapt
Vorige maand betrapten de dierenbeschermingsorganisaties met een undercovercamera een nertsenfokker in Alphen aan den Rijn op het wreed smijten van nertsen in de gaskist. Het jaar ervoor werden werknemers bij een nertsenfokkerij in Rosmalen op dezelfde wijze betrapt op ernstige overtredingen bij het vergassen van de dieren. In beide zaken heeft de NVWA op basis van de gemaakte beelden een onderzoek ingesteld. Animal Rights en Bont voor Dieren zijn nog in een juridische strijd verwikkeld met de nertsenhouders om openbaarheid van deze overtredingen en de afwikkeling daarvan te krijgen. Molenaar:

“Het is de taak van de overheid om controles en inspecties uit te voeren bij nertsenfokkerijen, niet die van ons. Er is niet voor niets een nertsenfoverbod ingesteld. Het is nu zaak om deze te handhaven.”

nertsenfokverbod
Foto: Animal Rights

Persbericht Animal Rights en Bont voor Dieren