Stichting Animal Rights en Bont voor Dieren tonen met recente undercoverbeelden misstanden aan op twee nertsenfokkerijen van P. Verboom in de gemeente Alphen aan den Rijn. Vele nertsen zijn gewond aan hun poten, staart, hals of pels. Op de beelden is te zien hoe een zwaar gewonde nerts niet meer op zijn poten kan staan en langzaam wegkwijnt in de draadgazen kooi.  De dieren worden aan hun lot overgelaten door de nertsenfokker. De dierenbeschermingsorganisaties dienden dan ook een handhavingsverzoek in om nu een einde te maken aan deze misstanden. 

nertsenfokkerijen
Misstanden op nertsenfokkerijen Alphen aan den Rijn | Foto: Animal Rights

Stichting Animal Rights maakte onderstaande beelden op de locaties aan de Achtermiddenweg 2a in Aarlanderveen en de Steeksterweg 17 in Zwammerdam:

Krijsende nertsen, vervuilde kooien
Eigenaar P. Verboom fokt al ruim 40 jaar nertsen voor hun bont. Robert Molenaar, directeur Stichting Animal Rights:

“We troffen krijsende nertsen in vervuilde kooien aan. Vele nertsen hadden wonden door zelfverminking of toonden andere vormen van gestoord gedrag. Het lijden van deze dieren gaat dan ook door merg en been.”

Nu handhaven
De advocaat van Stichting Animal Rights en Bont voor Dieren diende afgelopen vrijdag een handhavingsverzoek in bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  Beide organisaties verzoeken de NVWA om onmiddellijk handhavend op te treden, het dierenleed te beëindigen en de overtreders te bestraffen. Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert:

“Mocht de NVWA niet direct overgaan tot handhaven dan stappen we naar de rechter. Een ruime meerderheid van de bevolking is tegen het fokken van nertsen. Dat vandaag de dag nog dieren op deze manier worden behandeld voor een onnodig luxeproduct als bont is onaanvaardbaar. Hier moet tegen worden opgetreden.”

nertsenfokkerijen
‘Mocht de NVWA niet overgaan tot handhaven dan stappen we naar de rechter’ | Foto’s: Animal Rights

Persbericht Stichting Animal Rights en Bont voor Dieren