Andalusië, het zuiden van Spanje, werd recentelijk geteisterd door overstromingen. Veel dieren en opvangcentra hebben het zwaar in dit gebied. Inmiddels is het bekend dat veel dieren de watersnood niet hebben overleefd.

overstromingen
Foto: Galgos en Familia

Evacuatieplan
PACMA, de Spaanse dierenpartij, verklaarde dat er een urgent evacuatieplan voor dieren moet komen in gevallen waarbij er sprake is van een catastrofe of bij noodgevallen bij extreem slecht weer zoals het geval was in Málaga en andere gebieden in Andalusië, waar zeer zware regenval tot overstromingen leidde. Rivieren die buiten hun oevers treden leidden tot de dood van tientallen dieren en het onderlopen van opvangcentra. PACMA meldde dat veel burgers hun eigen leven riskeerden om dieren te redden, terwijl er geen overheidsprotocol bestaat om bij dit soort acties in actie te komen en te zorgen voor de evacuatie en redding van dieren. Zowel de brandweer als de Guardia Civil hebben mensen en hun huisdieren gered van het stijgende water.

overstromingen
Reddingsactie in gang | Foto: PACMA

Noodtoestand
De beelden die binnendruppelden vanuit Málaga via de media en sociale media lieten zien hoe ernstig de situatie was. Hier werd eerder deze week de noodsituatie uitgeroepen. De meeste opvangcentra hebben hun dieren ergens veilig kunnen onderbrengen, maar men heeft urgent hulp nodig. Bij veel opvangcentra is materieel en medicatie verloren gegaan. Er is ook veel behoefte aan dekens en opvanghuizen. Hieronder kunt u in ieder geval twee opvangcentra steunen vanuit Nederland; zij kunnen momenteel uw steun zeer goed gebruiken.

overstromingen
Foto: Galgos en Familia

Prodean La Linea Protectora
Prodean La Linea Protectora heeft urgent hulp nodig. De Nederlander Peter Koekebakker, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding van de opvang, plaatste zeer aangrijpende foto’s en video’s op zijn Facebookpagina van wat zij in Spanje meemaakten. Zij hebben uw hulp zeer hard nodig. Zij hebben al het mogelijke gedaan om de dieren uit de opvang veilig te stellen. En dat deden ze niet alleen voor hun eigen opvang, ondanks het feit dat het dweilen met de kraan open was, hielpen zij ook andere opvangcentra in de omgeving om honden te verplaatsen.

Animal in Need SCF plaatste dit bericht op zondag 4 december op Facebook:

“NOODKREET!!! De regen die Zuid Spanje en het asiel van Peter tergt is alles verwoestend. De kennels en de kliniek stromen vol met water. De schade is inmiddels al enorm.

De stoppenkast is kapot en ook de enige twee koelkasten waar de broodnodige vaccinaties en de bloedtesten in staan zijn ook onherstelbaar verwoest. Ook moet er DRINGEND zand komen om de verblijven van de paarden en de kennels van de honden op te hogen…anders kunnen er dieren verdrinken!! Een drama moet worden voorkomen!”

Peter en het team staan voor een bijna onmogelijke strijd. Dit kan hij niet zonder uw hulp… die is nu harder nodig dan ooit. Omdat er naartoe gaan en ter plaatse helpen onmogelijk is kunnen we alleen maar helpen door geld te storten. Geld wat ontzettend hard nodig is, harder dan ooit! Geld omdat Peter NU mankracht en materiaal nodig heeft.

Hopelijk kunnen we rekenen op uw hulp! Stort onder vermelding van ‘RAMP NOODWEER’ op NL14RABO0102644039 van de stichting second chance foundation te Arnhem.”

Ook kun je geld sturen via een buitenland betaling naar:

Prodean La Linea Protectora
Banco la Caixa España
IBAN ES77 2100 8518 28 22000 45243
SWIFT CAIXESBBXXX

De foto’s op de Facebookpagina van Peter Koekebakker spreken boekdelen:

Video:

Galgos en Familia
Greyhounds Rescue Holland ontving van één van hun shelters in Spanje een noodoproep. De shelter stond onder water, de honden moesten geëvacueerd worden, met man en macht probeerden de vrijwilligers zo goed en zo kwaad als het gaat de honden te redden en bij een andere opvang onder te brengen. Het gaat om de opvang Galgos en Familia waar momenteel behoefte is aan geld. Het hondenverblijf stond hier onder water. Vrijwilligers hebben veel werk verricht om de honden zo snel mogelijk weg te krijgen.

Je kunt deze organisatie helpen met een financiële bijdrage, groot of klein, die rechtstreeks overgemaakt kan worden via een buitenlandbetaling naar rekeningnummer ES7521009626622200409775  BIC: CAIXESBB ten name van Galgos en Familia, Spanje.

overstromingen
Foto: Galgos en Familia

Bronnen: 20Minutos, Greyhound Rescue, PACMA ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer