Stichting Animal Rights heeft vorige week undercoverbeelden gemaakt van het vergassen van nertsen op bontfokkerij Rios Mink in Rosmalen. Activisten zaten verscholen achter de schutting van de fokkerij en keken door een gat in de omheining. Zij filmden hoe op brute wijze nertsen in de gaskist gesmeten werden.

vergassen nertsen

Robert Molenaar, directeur Stichting Animal Rights:

“Op de beelden zie je dat medewerkers jonge nertsen uit een kooi grijpen en de dieren letterlijk met veel kracht in de gaskist smijten. Een nerts wordt niet goed gegooid en stuitert tegen de rand van de kist op de grond. Twee medewerkers zetten hun voet op de nerts en smijten het dier alsnog in de gaskist”.

Niet eerder zijn er beelden naar buiten gebracht van het vergassen van nertsen in Nederland. De staatssecretaris van Economische Zaken beantwoordde recentelijk Kamervragen over het doden van nertsen:

“Alle nertsenhouders hebben een instructie en training gevolgd over het juiste gebruik van de gassen en de dodingsmethode. Zij hebben hier een getuigschrift van vakbekwaamheid voor ontvangen.”

De staatssecretaris gaf aan dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk is voor het toezicht hierop. Stichting Animal Rights heeft dan ook de beelden van de vergassingen bij Rios Mink opgestuurd naar het NVWA en een klacht ingediend.

Animal Rights constateerde tevens dat er meerdere nertsen loslopen op op het terrein van de bontfokkerij. Deze dieren zijn ontsnapt op het moment dat de medewerkers de dieren uit de kooien halen om te vergassen. Waarschijnlijk kunnen de nertsen ook het terrein verlaten, omdat er een vangkooi buiten het terrein staat.

Verwaarloosde dieren
Stichting Animal Rights bracht eerder dit jaar ook al beelden naar buiten van de bontfokkerij Rios Mink. Molenaar:

“Wij troffen bij Rios Mink zeer vervuilde kooien aan met daarin verwaarloosde en zelfs gewonde dieren die aan hun lot worden overgelaten. Onze advocaat heeft eind oktober een handhavingsverzoek ingediend bij de Rijksdienst Ondernemend Nederland maar wij wachten nog steeds op antwoord”.

414.000 nertsen tot het verbod
Op de locatie worden in de maanden november en december maar liefst 45.000 nertsen vergast voor hun pels. De Wet verbod pelsdierhouderij gaat pas in op 1 januari 2024. Dat geeft Rios Mink de mogelijkheid om in al die jaren 414.000 nertsen te vergassen voor een onnodig luxeproduct als bont.

Reactie Rios Mink
Het nertsenfokbedrijf gaf aan RTL Nieuws de volgende verklaring:

“Bij ons worden de dieren netjes behandeld. Ze worden aan hun staartje gepakt en in de gaskist gezet. Daar worden ze pijnloos vergast. Onze medewerkers hebben allemaal een diploma om beesten te euthaniseren”.

Aan Omroep Brabant laat de directeur Jos van Deurzen van Rios Mink weten de drie medewerkers, die op de undercoverbeelden te zien zijn, op staande voet te ontslaan.

Bronnen: Animal Rights, RTL Nieuws, Omroep Brabant ©PiepVandaag.nl