Ondanks dat vanaf september 2015 geen wilde dieren meer zijn toegestaan in circussen in Nederland, verblijven er nog vele wilde dieren in circussen over de rest van de wereld. Zo ook olifanten. Circusolifanten leiden een eenzaam en ellendig leven. Dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) wil hier verandering in brengen en bouwde robotolifant Ellie, een bevrijde circus‘olifant’. Deze olifant leert kinderen op een speelse manier over het gebrek aan dierenwelzijn in het circus.

robotolifant
Kinderen luisteren naar het verhaal van robotolifant Ellie | Foto: screenshot video

Het leed van olifanten in het circus
Circusolifanten leiden een afschuwelijk leven. Vaak staan de dieren lange tijd geketend in hun eigen ontlasting. Ook worden ze op veel te jonge leeftijd weggehaald bij hun familie en mishandeld totdat ze luisteren en hun trucjes doen. Met een scherpe haak worden ze in hun voeten geprikt om te dansen op muziek of op een krukje te zit, terwijl hierdoor de inwendige organen op pijnlijke wijze door de jaren heen kunnen verzakken (prolaps).

Petitie voor Carla
Olifanten Carla en Rhani van circus Rens Berlin zijn gevangen uit het wild toen ze klein waren en hebben bijna hun hele leven in het circus moeten doorbrengen. Rhani is onlangs overleden en Carla is alleen in het circus achtergebleven, onder schrijnende omstandigheden. PiepVandaag wil dat Carla wordt overgedragen aan een geschikte opvanglocatie zodat ze, in gezelschap van andere olifanten, kan herstellen en eindelijk van haar leven mag genieten. Teken ook de petitie, als je dit nog niet gedaan hebt!

Hechte familiebanden
Wat veel mensen niet weten, is dat olifanten ontzettend sociale en intelligente dieren zijn. De hersenen van een olifant lijken qua structuur en complexiteit erg op die van de mens. Ze hebben gevoelens zoals verdriet, medelijden, zelfbewustzijn en een hele hechte familieband. De band die een moederolifant heeft met haar jong is vergelijkbaar met de band tussen moeder en dochter. Om deze reden is het voor olifanten hartverscheurend om te worden gescheiden van familie. Dit kan lijden tot ernstige psychische problemen.

Ellie de robotcircusolifant
Gelukkig wordt het onderwerp dierenwelzijn in circussen wereldwijd een steeds belangrijker punt op de agenda. Zo is het houden van wilde dieren in het circus vanaf september 2015 verboden in Nederland. Toch zijn er nog een hoop landen waar het houden van wilde dieren voor ‘amusement’ nog is toegestaan. PETA liet daarom een robotolifant bouwen. Deze voormalige circus‘olifant’ helpt met het creëren van bewustzijn bij kinderen rondom olifantenleed in het circus.

Kinderen hebben van nature vaak veel compassie voor dieren en zijn meer dan bereid om te helpen dierenleed voorkomen. PETA maakt hier handig gebruik van door met Ellie de robotolifant langs scholen te gaan. Ellie vertelt de kinderen over haar leven als circusolifant. Van de scheiding van haar moeder tot aan de mishandeling in het circus en uiteindelijk haar bevrijding van het circus en haar leven in de olifantenopvang.

De stem van Ellie wordt vertolkt door actrice Priyanka Chopra. Zelf zegt zij over de campagne:

“Olifanten zijn prachtige dieren die wanhopig onze hulp en bescherming nodig hebben. Ik ben ontzettend trots om met PETA samen te werken om Ellie tot leven te brengen voor kinderen wereldwijd. Ellie leert kinderen dat olifanten in het wild horen, met hun familie en dat zij lijden in gevangenschap waar zij onderhevig zijn aan mishandeling en niet in staat zijn om natuurlijk gedrag te vertonen.”

Ellie de circusolifant zal door Amerika, Europa en India reizen om scholen te bezoeken en hiermee hopelijk meewerken aan een wereldwijd verbod op het houden van wilde dieren in het circus.

Bekijk hier een video van een schoolbezoek van Ellie:

Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.